Десетият Маратон на приятелството „Плевен“ отново ще има благотворителна кауза – стипендия за студент в Медицински университет в града

0
189
Маратон на приятелството "Плевен" 2024

Десетият Маратон на приятелството „Плевен“ 2024 ще се проведе на 19 май и отново ще има благотворителна кауза – да осигури стипендия за студент в Медицински университет в града, като част от програмата „Готови да успех“ на фондация BCause, информират организаторите на събитието. Помощта е предвидена за студент с отличен успех, изгубил единия или двамата си родителиq или израснал в специализирана институция. 

Маратонът подкрепи „Готови за успех“ и миналата година, а един от студентите, за чиято стипендия бяха набрани средства през 2019 г., вече е дипломиран лекар – той също е и един от хората, завършили с най-висок успех във випуска си. 

„Решихме с десетото юбилейно издание на Маратона на приятелството „Плевен“ 2024 отново да подкрепим бъдещ лекар – млад човек, който е избрал медицината за свой път и призванието да помага“, казва Станимира Георгиева от социалното предприятеие „Айс Оупън“, съорганизатор на събитието.

През годините Маратонът на приятелството в Плевен традиционно подкрепя благотворителни каузи в помощ на деца с интелектуални затруднения, хора с различни възможности и младежи в неравностойно социално положение. „Вярваме, че по този начин помагаме за създаването на една по-сплотена и толерантна общност, в която всеки се чувства приет и има възможност да допринася“, споделят още организаторите на Маратона. 

Повече от 600 души на възраст от 3 до рекордните за маратона 86-години се включиха в деветия „Маратон на приятелството“, който се проведе на 21 май 2023 г. в Плевен. Те бяха представители на 16 държави, сред които Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и България. Специалното детско състезание Fun Run Kids и безплатният 3-километров масов крос „Аз мога“ пък подобриха миналогодишния си рекорд, като в тях се включиха над 450 деца и възрастни, разпределени по категории. Всички участници в събитието бягаха в подкрепа на благотворителна кауза за осигуряване на стипендия за студент от Медицински университет в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here