Младите таланти Кай Гергов, Лео Гергов и Рей Гергов ще са солисти на Плевенската филхармония под диригентството на техния баща Росен Гергов

0
462
Росен Гергов - концерт

Интересен концерт за почитателите на класическата музика ще изнесе Плевенската филхармония. Солисти ще са младите таланти Кай Гергов – цигулка, Лео Гергов – пиано, и Рей Гергов – виолончево, които са братя, а на диригентския пулт ще е техният баща – именитият диригент Росен Гергов. Музикалното събитие ще е на 8 февруари 2024 г., от 19 ч, в зала „Катя Попова”.

В програмата са включени Концерт за пиано и оркестър в ла мажор KV 414 от В. А. Моцарт със солист Лео Гергов, Концертино за виолончело и оркестър, оп. 132 от С. Прокофиев със солист Рей Гергов и Концерт за цигулка и оркестър № 1 в ре мажор от Н. Паганини със солист Кай Гергов.

Младите таланти покориха плевенската публика при предходното си гостуване на 17 ноември 2022 г., затова поредната им изява е чакана с нетърпение от меломаните. Тогава те бяха солисти на Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Й. Хайдн, Концерт за виолончело и оркестър от К. Сен-Санс и Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол минор от М. Брух.

Ярко впечатление тогава остави и Росен Гергов, който в предстоящия концерт отново ще е с диригентската палка. Той завършва Националното музикалното училище „Любомир Пипков“ в класа на Милка Митева. Учи и кларинет при Борислав Йоцов и дирижиране при Михаил Ангелов. Продължава специализацията си при Леополд Хагер и Сейджи Озава. Дирижира Радиосимфоничния оркестър на Австрия (ORF) и до 2009 г. е асистент-диригент на Tonkünstler Orchester.

Росен Гергов е част гост на много европейски сцени с оперен и симфоничен репертоар. През 2016 г. дебютира в Театъра в Манхайм с перата „Басаридите“ (по Еврипид) на Ханс Вернер Хенце, както и със спектакли в Театро Комунале в Болоня. На фестивала в Брегенц – Австрия дирижира „Тоска“ и австрийската премиера на „Портретът“ от Мойсей Вайнберг. Дирижира „Прилепът“ на Й. Щраус, „Риголето“ на Верди във Виенската фолксопер, „Травиата“ и „Сватбата на Фигаро“ в Театъра на Майнинген, „Орфей в ада“ в Лондон и пр. Поставя на Русенска сцена оперите „Кармен“ и „Фалстаф“.

В репертоара му присъстват известни творби на съвременни автори: „Кайзерът на Атлантида“ на Виктор Улман с „Клангфорум – Виена“ и „Касандра“ на Майкъл Джарел с Israel Contemporary players. Успешно дебютира с Камерния оркестър на Шотландия със солистка Тасмин Литъл, с Токийския симфоничен оркестър и с Държавния филхармоничен оркестър „Падаревски“. Работи с Оркестъра на Бамбергските симфоници, с Филхармоничния оркестър на Люксембург, Националния оркестър на Монпелие, симфоничния оркестър на Би Би Си, Ансамбъл Модерн, Виенската филхармония, Оркестъра на Полското национално радио и Базелския симфоничен оркестър.

Гергов е лауреат на Първия международен конкурс за диригенти „Евгений Светланов“ през 2007. Година по-късно е номиниран за награда „Грами“ за запис на произведения на Дейвид Чески. Регистрира записи за ББС, Баварското радио и Австрийското радио.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here