Денислав Банев от НУИ “П. Пипков” спечели първа награда на XXI-я Национален конкурс за акордеонисти “Танцуващи клавиши”

0
680
Денислав Банев, Ценка Тодорова

Денислав Банев от НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, спечели първа награда на XXI-я Национален конкурс за акордеонисти “Танцуващи клавиши”, който се проведе в гр. Нови пазар от 9 до 11 юни 2022 г. Отличието на деветокласника е в категория “Индивидуални изпълнители”, трета възрастова група. Той получи и едногодишна стипендия по Програмата за закрила на деца с изявени дарби и таланти на Министерството на културата.

Ученикът на Ценка Тодорова се представи с Прелюд No. 18 от Й. С. Бах (из ДТП, I том), “Токатина” от Иван Димов, “Ноктюрно” от П. И. Чайковски и “Шествие” из сюитата „Лица на отминаващото време“ от Анатолий Кусяков.

Първата награда за Денислав Банев е особено значима, тъй като само преди 6 месеца той сменя инструмента си – от пиано акордеон (с клавиши) преминава на акордеон с копчета. “Това е коренно различна система и в двете ръце и изключително кратък срок за усвояването й”, поясни Ценка Тодорова и добави, че предизвикателството за Денислав да се яви на конкурс е било много голямо.

XXI-ят Национален конкурс за акордеонисти “Танцуващи клавиши” се организира от Община Нови пазар и НЧ ”Христо Ботев – 1872” и е под патронажа на Министерството на културата. Участниците бяха оценени от жури с председател проф. д-р на изкуствоведческите науки Румен Потеров от ЮЗУ “Неофит Рилски“ – Благоевград, и членове доц. д-р Георги Митев – преподавател по акордеон (Пловдив), проф. Добромир Митев – преподавател по акордеон в НМУ „Проф. Панчо Владигеров” – София, проф. д-р Янна Рускова – преподавател в Шуменския университет  “Епископ Константин Преславски”, и Елена Мелник – преподавател по акордеон и концертиращ артист (Пловдив).

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here