11 бележити български творци редят изложба живопис и скулптура в памет на акад. Светлин Русев на рождения му ден

0
508
Изложба в памет на Светлин Русев

11 бележити български творци ще подредят изложба живопис и скулптура “Писмо” в памет на акад. Светлин Русев на рождения му ден – 14 юни 2022 г. Артсъбитието в столичната галерия “Арте” ще премине като вернисаж от 17 до 19 часа, Експозицията ще може да бъде посетена до 30 юни 2022 г. и е подкрепена от Национален фонд „Култура“.

Свои работи ще представят шестима скулптори и петима живописци: Ангел Станев, Валентин Старчев, Донка Павлова, Емил Попов, Ивайло Мирчев, Иван Русев, Иван Славов, Кирил Мескин, Милко Божков, Станислав Памукчиев и Десислава Минчева. Творците са близки приятели на акад. Русев, а някои от тях са и негови ученици. Заглавието на изложбата е взето от текст на поета и киносценарист Константин Павлов – „Писмо до Светлин“.


„… Напред!
И пак напред!
Сега остава най-зловещото!
И най-заслуженото наказание!
Величие!
Безвремие!
Самотност!
Пустота!“

”Приемете, че в тази зала всеки от нас пише (казва), дава нещо на своя приятел, който вече не е тук. С надежда, че има значение!
Човек мярка, човек институция, човек, когото ние сме разпъвали безброй пъти на кръста на претенциите и желанията си! На Светлин – с обич и възхищение – това представлява тази експозиция. Без претенции да е нещо грандиозно и знаково, но все пак е опит за докосване в пространството и времето до един изключителен художник! Сигурна съм, Светлине, че ако ни гледаш отнякъде ще се подсмихнеш и ще махнеш с ръка, сякаш правим обичайните си детинщини. Ние остаряхме, без да се променим особено. Така е с хората…”,
споделя по повод експозицията художничката и преподавател Десислава Мирчева, ученичка на Светлин Русев.

По традиция, всяка година на рождения си ден – 14 юни, акад. Русев откриваше изложба, на която събираше приятели, почитатели и колеги. Но през 2018 г. това не се случи, защото малко преди тази дата творецът напусна този свят. Последната му творба „Следи върху камък“ остана незавършена, но благодарение на бизнесмена и колекционера Васил Антонов намери своя постоянен дом в ХГ „Илия Бешков“ в родния му град Плевен. Композицията, която представлява своеобразен параклис с олтар, беше транспортирана от с. Драгичево със съгласието на дъщерите на акад. Русев – Ралица и Милкана.

Внушителната работа е позиционирана в близост до огромната маслена работа „Светлина и мрак“ на маестрото, която преди десетилетия той дарява на галерията.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here