Дарителска кампания за закупуване на апарат за извличане на кръвна плазма стартира Ротари клуб „Плевен Центрум”

0
502
Ротари клуб „Плевен Центрум”

Ротари клуб „Плевен Центрум” стартира дарителска акция „Да спасим човешки животи в битката с COVID 19”, информират от организацията. Набират се средства за закупуване на апарат, допълнително оборудване и консумативи за извличане на кръвна плазма. Дарението ще бъде предоставено на Районния център по трансфузионна хематология (РЦТХ) в Плевен, по-популярен като Кръвна банка.

Плевенският Център е един от четирите извън столицата и работи с болниците в шест области на Северна България: Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград и Русе. В тази част на страната към момента никъде няма възможност за дарение на кръвна плазма, която помага на пациенти с коронавирус. Най-близките места са София и Варна, което създава затруднения пред донорите и може да доведе до забавяне при получаване на плазмата в лечебните заведения, поясняват организаторите на кампанията.

РТЦХ – Плевен разполага с кадрови капацитет и има обособено помещение за бъдещата лаборатория. „Нека всички заедно помогнем в Плевен да има апаратура за извличане на кръвна плазма. Да помогнем сега, утре може да е късно!“, призовават те.

След разговори с ръководството на РТЦХ – Плевен за вида и параметрите на необходимата им апаратура, Ротари клуб „Плевен Центрум” започва кампанията, която има за цел да осигури във възможно най-кратък срок апарат за извличане на кръвна плазма, донорски стол – специализиран стол, без който е невъзможно лицензирането на лабораторията, консумативи за началния етап от работата – на стойност 130 лв за един сет (за един донор), и специализирана камера за съхраняване на кръвната плазма.

Необходимата сума за реализиране на поставените цели е 30 000 лв. Сред първите дарители са поппевицата Люси Дяковска и безнесдамата Десислава Иванова. Средства се набират до 28 декември 2020 г.

Средства за кампанията може да дарите чрез дарителската сметка на Ротари клуб „Плевен Центрум“:

IBAN: BG24 RZBB 9155 1038 0786 05

BIC: RZBBBGSF

Райфайзен банк (България)

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here