Дългоочакваната премиера на “Антигона” с режисьор Александър Морфов ще е на 17 юни в ДКТ “Иван Радоев”

0
549
Антигона - Александър Морфов
Снимка: Тихомир Христов.

Дългоочакваната премиера на “Антигона” с режисьор Александър Морфов ще се случи на сцената на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” на 17 и 18 юни 2022 г., информират от културния институт.

В театралното събитие участва актьорите Деян Донков, Адриан Филипов, Александър Кънев, Антъни Пенев, Асен Данков, Бориса Сарафова, Валентин Василев, Васил Витанов, Диана Ханджиева, Елица Анева, Ива Николова, Иван-Александър Дойчев, Йоана Кирчева, Маргарита Костова, Мария Йорданова Мариян Стефанов, Марияна Петрова, Милена Ерменкова, Михаил Михайлов, Надя Керанова, Нина Илиева-Петкова, Ованес Торосян и Сергей Константинов.

Спектакълът е изграден около версията на Жан Ануи, базирана върху трагедията на древногръцкия драматург и поет Софокъл, но сценичният вариант е създаден в процеса на репетициите, каквато е обичайната практика на именития режисьор.

„Постановката не само въвежда в света на античния мит, а ни връща към самите себе си – в най-красивите ни прояви, когато жаждата за свобода и истина надделява над всичко. Има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на Антигона, така и трагичните последствия от политическата гордост. Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и новият спектакъл е своеобразно продължение на търсенията му в тази посока“, коментират от творческия екип.

Спектакълът е и своеобразно завръщане на българска сцена на големия режисьор, който от години работи в чужбина, а това само по себе си вече е национално събитие, приковало вниманието на театралите от цялата страна. За зрителите от други градове ръководството на ДКТ „Иван Радоев“ предлага няколко варианта на офертата „Пътуващ зрител“, която включва изгодни цени на билет за представлението и нощувка в хотел „Ростов“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here