Цветанка Христова и Олга Въткова редят обща живописна изложба „Паралелни вселени“ 

0
182
Къща на художниците

Цветанка Христова и Олга Въткова ще под редят обща живописна изложба „Паралелни вселени“ в Къщата на художниците в Плевен (ул. “Димитър Константинов” 17). Експозицията ще бъде открита на 11 ноември, в 17,30 ч. Цветанка Христова ще представи акварели, а Олга Въткова – маслени творби.

Цветанка Христова е родена в Плевен. Завършила е българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Рисува и се занимава с приложни изкуства паралелно с филологията и журналистиката. Представяла се е в Ловеч, Бургас, Варна. Миналата година в Къщата на художниците в Плевен подреди изложбата си акварел „Когато си в лодката“.

Олга Въткова е родена в град Чусовой, Русия. Рисува от 3-годишна. Дипломира се с отличие като “Учител по изобразително изкуство и чертане” в Художествено-графичното отделение на Учителския колеж в Перм, Русия. Завършва висшето си образование в Алматинския държавен университет в Казахстан – със същата специалност, а по време на следването си паралелно работи като художник в Кукления театър в гр. Костанай, Казахстан. Има доктурантура по педагогика при Челябинския държавен педагогически университет.

Професионалните й интереси се насочват и към психологията. През 2015 г. завършва Психологическия факултет, след като преди това е взела магистърска степен по педагогическа психология. Дълго време Олга Въткова работи като доцент в Катедрата по психология в Челябински държавен педагогически университет.

От 2015 г. живее в Плевен, България. Тогава се връща и страстта й към рисуването. Акварелът я пленява и става неразделна част от живота й. През октомври 2016 г. подрежда първата си самостоятелна изложба, като до момента те вече са 5. Член е на Дружеството на плевенските художници и на Международното акварелно общество – клон България. Участва в десетки международни и национални изложби и има много престижни отличия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here