Северняшкият ансамбъл и Ансамбъл “Пирин” честват именития хореограф Тодор Бекински с два концерта

0
448
Концерт

Северняшкият ансамбъл – Плевен, и Ансамбъл “Пирин” – Благоевград, ще честват 75-та годишнина от рождението на именития хореограф Тодор Бекински с два общи концерта под мотото „Кръстопът на приятелството“ – в Плевен и Благоевград. Събитието в Плевен ще е на 24 ноември, от 18,30 часа, в ДКТ “Иван Радоев”. Билети могат да се закупят от касата на Театъра. Концертите се организират с подкрепата на общините Плевен и Благоевград.

На сцената ще бъдат представени емблематичните танци на великия хореограф, поставяни в двата ансамбъла. Тодор Бекирски е автор на композиции от цяла България, част от които са знаковите „Банатски празник“, „На Север от Балкана“, „Влаинки“, „Кръчма“, „Тъпани“ и други.

Хореографът е роден през 1947 г. в Пловдив. През 1967 г. завършва Хореографското училище в София с отличен успех – специалност „Български народни танци“. В периода 1967-1969 г. е ръководител на танцовия ансамбъл при ДНА – Сливен, а през 1969-1974 г. е начело на танцовия ансамбъл при ПДК – Пловдив. От 1974 до 1978 г. е студент в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, като през този период е и хореограф в ДФА „Тракия“ – Пловдив. В годините 1978-1989 е хореограф на Държавен ансамбъл „Пирин“ – Благоевград, а от 2005 г. е главен хореограф на Фолклорен ансамбъл „Пирин“ – Благоевград, с който създава множество танци. Преподава в Музикалния колеж в Молдова.

Тодор Бекирски е носител на „Сребърна лира“ за цялостно творчество, присъдена му от Съюза на българските музикални и танцови дейци. На юбилейния му концерт по случай 45 години творческа дейност той е награден с приза „Златна лира“ за високи художествено-творчески постижения.

Тодор Бекирски умира на 15 януари 2013 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here