Читалище „Съгласие 1869“ празнува 150 години с богата културна програма

0
603
Читалище "Съгласие 1968"

Читалище „Съгласие 1869“ ще отпразнува 150 години от създаването си с богата културна програма. Респектиращата годишнина се навършва в Деня на музиката и поезията – 1 октомври.

На 30 септември, от 18 часа, в зала фоайе на читалището ще бъде представен сборникът „150 години НЧ „Съгласие 1869” – Плевен”. В над 350 страници са събрани интересни факти от историята на най-стария културен институт в града и биографични подробности за известни личности, свързани с него. Публикувани са проучвания за отзвука в националния и местен печат на събития, свързани с читалището, или организирани от него. Описани са безценните колекции от ръкописни и старопечатни издания и разнообразната художествена дейност, която се осъществява в него. Информацията е придружена с интересни снимки. Научен консултант е проф. Мария Младенова, научни рецензенти – проф. Стоян Денчев и доц. Цветанка Панчева. 

Ден по-късно – на 1 октомври, от 18 часа, в зала „Емил Димитров” ще се състои вълнуващият спектакъл на вокална група „Арлекино” и композиторът и певец Хайгашод Агасян. Публиката ще чуе песните, включени в най-новия албум „Планета на мечтите” на състава. Той беше записан тази пролет в студиото на Максим Горанов, който е и артистичен директор на Вокалната група. В музикалната колекция е включена и песента „На Плевен с любов”, създадена специално за 150-годишнината на най-стария културен институт в Плевен. Официалната премиера на песента беше на празника на града 15 май. Водещи на спектакъла ще бъдат Хайго и ръководителката на ВГ „Арлекино“ Виолета Боянова. Организаторите са предвидили много изненади и подаръци за най-активните и знаещи деца.

На 2 октомври ще е срещата на плевенчани с поета Недялко Йорданов. „Сребърна любов” е озаглавен музикално-поетичният спектакъл, в който наред с най-новите стихове на поета от последната му стихосбирка, ще прозвучат и едни от най-обичаните и популярни песни, писани заедно с Хайгашод Агасян.

Най-старият културен институт в града посреща новия творчески сезон с ремонтирана концертна зала, която е с изцяло обновени столове и монтирана и автоматизирана чига, позволяваща на сцената да се реализират повече концерти и спектакли. Със своите 500 места зала „Емил Димитров“ продължава да бъде без алтернатива в Плевен не само по акустични показатели, но и като интериор. Първите зрители, които ще имат удоволствието да усетят всичко това, са тези, които ще посетят гостуващите театрални постановки на 17 и 18 септември – „Поручик Бенц“ и „Маршрутка“.

Респектиращата 150 годишнина на читалище „Съгласие 1869“ година е повод неговите дейци да напомнят, че то успява да съхрани уникалната си библиотека с фонд „Редки и ценни издания“ от старопечатна литература и възрожденска периодика, пълна колекция от плевенските периодични издания и от централния печат: „Северно ехо“, „Плевенски новини“, „Плевенски глас“, „Плевенски общински вестник“, пълно течение на „Държавен вестник“ от 1882 г., дневници на Народното събрание и др. В този храм на духа е и първата в страната читалищна балетна школа, създадена през 1954 г. от балетмайстора Александър Манолов. В нея се обучават годишно повече от 100 деца, а ежегодните й спектакли са радост и вълнение за хиляди зрители. Тук е домът и на Фолклорния ансамбъл „Мизия“, който има своите верни почитатели и празнува 40-годишен юбилей през 2019 г, а младата детска Вокална група „Арлекино“ само за 4 години успя да се наложи с многобройните си успехи.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here