Честит Ден на музиката и на поезията!

0
795
цигулка

Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти. Първи октомври е и българският ден на поезията.

Древните източни мъдреци, античните философи, средновековните писатели и хуманистите на Възраждането определят музиката като наука и философия, изкуство и дори като поезия. Още от времето на древните гърци хората интуитивно са усещали огромното влияние, което музиката оказва не само върху личността, но и върху масите. Неслучайно всяка религия е изпъстрена с песнопения. Още Аристотел казва, че и слушането, и изпълнението на определени мелодии е напълно способно да ни доведе до почти всяко възможно емоционално състояние.

В средата на ХХ век английският писател Ричард Бейкър лансира едно много точно и оригинално определение: “Възникването на музиката е резултат от един импулс на човека – потребността от ритъм в живота. Музиката се ражда свързана с танца и поезията – като част от т. нар. синкретично изкуство, което всъщност е най-старият етап в историята на всички изкуства. Музиката е движение!”.

Музиката е най-абстрактното изкуство, което се лее и разпространява чрез въздуха и има всепоглъщащо, мащабно въздействие върху хората. Когато слушаме музика, в мозъка ни протичат поредица от неврологични процеси, които отдавна вълнуват учените. През годините са правени много изследвания с цел най-после да бъде намерен отговор на загадката защо ритмичните звуци имат толкова силно въздействие върху нас.

До момента учените не са открили конкретен музикален център в човешкия мозък, но невропсихолози са установили, че подобно на много други процеси, и задачите, свързани с възприемане и извличане на удоволствие от музиката, са разпределени в няколко области на мозъка. Резултатите от изследванията показали, че притокът на кръв в мозъка се увеличава и намалява в зависимост от стила на музиката, която слушаме, поради реакция на части от мозъка, които се свързват с емоцията и възбудата.

Myзиĸaлнaтa тepaпия пък тeпъpвa щe бъдe пpилaгaнa все по-мащабно в дeйcтвиe, зaщoтo нeйнитe peзyлтaти нecъмнeнo мoгaт дa бъдaт yдивитeлни, yбeдeни ca в aĸaдeмичнитe cpeди. Неврохимичните предимствата на музиката са, че тя може да повиши ефективността на имунната система, да намали тревожността и да помогне за регулиране на настроението. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here