С „Оперна гала“ със специалното участие на сопраното Габриела Георгиева Плевенската филхармония отбелязва Деня на музиката

0
550
Оперна гала - Габриела Георгиева

С „Оперна гала“ със специалното участие на Габриела Георгиева Плевенската филхармония ще отбележи Деня на музиката. Солистката на Софийска опера е сред любимките на публиката и един от водещите сопрани на съвременната музикална сцена в България.

Ценителите на оперното изкуство ще зарадва с изпълненията си и изявеният у нас и в чужбина български баритон Венцеслав Анастасов.

Превъплъщенията на двамата артисти ще са вдъхновяващи и завладяващи не само за публиката, но и за участниците в Майсторския клас на Венцеслав Анастасов. Те също ще излязат на сцената, за да демонстрират как са надградили познанията и уменията си в това трудно, но прекрасно изкуство.

Музикалното събитие е днес, 1 октомври, от 19 часа в читалище „Съгласие – 1869“ в Плевен. Диригент ще е Диан Чобанов.

За Габриела Георгиева

Габриела Георгиева е завършила Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Руско Русков, след което специализира оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов“ в Рим. Важна роля за изграждането й като сопран имат тенорът Калуди Калудов и световната оперна прима Гена Димитрова. Дебютира на професионалната сцена в ролята на Леонора от „Трубадур“, е веднага след това се появява й на сцената на Софийската опера в ролята на Амелия от „Бал с маски“.

Многобройни са гастролите й на престижни световни сцени. Сред тях са Виенската държавна опера, Болшой театър, Двореца на музиката в Барселона, Националната аудитория в Мадрид, Оперите в Берн, Цюрих, Грац, Риека, Загреб, Терми ди Каракала в Рим, Театър „Белас Артес“ в Мексико Сити и др. Участвала е в гастроли на Софийската опера и балет в Япония с оперите „Княз Игор“ и „Турандот“ и др.

В репертоара й влизат Вердиевите героини от оперите „Аида“, „Набуко“, „Дон Карлос“, „Атила“, „Трубадур“, „Реквием“, „Силата на съдбата“, „Макбет“, „Бал с маски“, централните сопранови партии от оперите на Пучини: „Тоска“, „Турандот“, „Манон Леско“, „Сестра Анджелика“, Джоконда от едноименната опера на Понкиели, Яна от „Янините девет братя“ на Любомир Пипков.

Записвала е в БНР с диригентите Велизар Генчев, Георги Димитров и Григор Паликаров.

За Венцеслав Анастасов

Венцеслав Анастасов е роден в Русе, в семейството на именитите български оперни певци Мария Венциславова и Анастас Анастасов.

Завършва Музикалното училище в Русе в класа на Георги Делиганев и Държавната музикална академия при проф. Асен Селимски и бързо се извисява до високите върхове на оперното изкуство.

Репертоарът му включва централните баритонови партии от най-известните опери на Верди, Пучини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Гуно, Доницети, Росини, Моцарт, Чайковски, Бородин и др. Гастролира в Холандия, Швейцария, Белгия, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция.

Венцеслав Анастасов работи с едни от най-големите имена в света на операта, като Лорин Маазел, под чието диригентство пее Родриго в „Дон Карлос” и Ескамилио в „Кармен” – режисьор на постановката е Карлос Саура.

С маестро Зубин Мета участва в „Турандот” и записва DVD. Пее в продукцията на Метрополитен опера „Ифигения в Таврида” и с Пласидо Доминго в Палау де Лас Артс – Валенсия. Кариерата на Венцеслав Анастасов минава през сцени като Гран театро де Лисео – Барселона, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум и др.

Изявеният български баритон е един от плеядата наши певци, които правят чест на най-престижните оперни сцени по света.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here