Честит Ден на българските народни будители!

0
1233
Ден на народните будители

Честит Ден на народните будителите – на българските просветители, книжовници и борците за национално освобождение, които са съхранили през вековете морала на нацията и нейните духовни ценности.

Будителите провиждат мечтаното бъдеще на Родината си. В мислите им тя е обединена, силна, благоденстваща и просперираща. Духовните и нравствени ценности на народа й са вечни и светещи ярко с блясъка на стойностното. Новото надгражда традициите, а те са живи, красиви, мъдри и пренасящи през времето най-важните кодове на народността ни.

Будителите имат идеи и идеали, в които вярват непоколебимо, работят ежедневно за тяхната реализация и пръскат вдъхновение сред стотици българи. Народните будители са вестители – на онази България, която има приказна и чиста природа, огромни подземни и надземни богатства и древен и силен народ, пазещ духовността и културата си и познал истинската си стойност, която отстоява гордо.

Будителите са героите на всяко време. В повечето случаи работещи тихо и скромно на нивата на своето поприще, но докосващи и вдъхновяващи с думите и делата си всички свои сънародници в пределите на България и извън нея.

Думите и делата на будителите са родени от потребностите на времето, но принадлежат на безвремието, защото не зависят от условности, а стойността им е вечна.

Българските будители имат съзнание за отговорността, която носят – пред съвестта си, пред сънародниците си, пред живота като вечна ценност и пред Бог. Те не се влияят от оценки, политическа коректност, мода в отношенията или масово съзнание, защото имат ясна нравствена програма, която реализират неотклонно и смятат за своя мисия. Затова думите и делата им остават и живеят във всички времена и носят най-красивите и стойностни послания на българския род!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here