Вера Стефанова е носител на Голямата литературна награда „Александър Муратов“

0
946
Вера Стефанова
Вера Стефанова беше отличена с Голямата награда "Александър Муратов" през 2020 г.

Дългогодишната журналистка, писателка, литературовед и заслужил гражданин на Плевен Вера Стефанова е тазгодишната носителка на Голямата литературна награда „Александър Муратов“, връчвана ежегодно от плевенското Дружество на писателите. Професионалният й път е посветен на журналистическата професия. Работи като литературен сътрудник, завеждащ отдел, заместник-главен и главен редактор във вестник “Септемврийска победа” и неговия наследник – вестник “Посоки” в Плевен. Територия на творческите й търсения и изяви са литературата, театърът и музиката, културата. Написала е стотици есета, очерци, творчески портрети, репортажи, литературни и театрални статии и рецензии, които носят знака на богата култура и проникновено вглеждане в човешките съдби.

Вера Стефанова е била дълги години художествен ръководител на литературен клуб “Пулс” в Плевен, дал значителни имена не само в регионалната, но и в националната ни съвременна литература. Автор е на няколко книги, сред които поетичните “Безсънно небе” и “Есенни брегове”. 11 години работи като секретар на Дружеството на журналистите в Плевен.

През 2008 година е удостоена със званието “Заслужил гражданин на Плевен” за приноса й в развитието на културния живот на града и региона като дългогодишен журналист, литературовед, редактор и активен участник в създаването на трайни духовни ценности.

В раздел „Поезия“ отличената с наградата „Александър Муратов“ е Гюлшен Алиева – за книгата й „Разсипаните мълчания“, носителят на отличието за проза е Илко Иларионов – за книгата му с разкази „Театрални истории“. Петко Спасов е награден в раздел „Публицистика“ – за мемоарната му книга „Писаното остава“, а Веселин Чернялски е отличен посмъртно за хумористичната му книга „Въздишки по стръмното“ и книгата му за деца „Чакат знак“ – съответно в категориите „Хумор и сатира“ и „Детска литература“.

По традиция, Дружеството на писателите в Плевен връчва годишните си литературни награди „Александър Муратов“ в навечерието на 1 ноември – Денят на българските народни будители. Събитието се ознаменува с литературно четене, посветено на празника, и официална церемония по връчване на отличията. В Културния календар мероприятието тази година беше насрочено за 5 ноември, но поради усложнената епидемична обстановка и мерките за ограничаването й, то няма да се случи.

Наградените тази година бяха определени от жури с председател Албена Декова и членове Евгения Вътева и Атанас Славчев, избрано на заседание на Управителния съвет на Дружеството на писателите. Съгласно статута на отличието, право на участие имат членовете на Дружеството, които са издали свои книги в предходната 2019 година.

В раздел „Поезия“ се конкурираха „Поезията като свидетел“ на Георги Константинов, „Разсипаните мълчания“ на Гюлшен Алиева, „Вълнения“ на Страхил Ерменков, „Ден за обичане“ на Здравка Шейретова, „Звукът на тишината“ на Татяна Любенова, „Когато въздухът е лунен“ на Весела Димова, „Поетичен калейдоскоп“ на Люлин Занов и „Ловецът на ветрове“ на Осман Мустафов.

В раздел „Проза“ оценяващите избраха отличената творба сред „Майчица“ на Гергина Давидова и „Театрални истории“ на Илко Иларионов.

В раздел „Публицистика“ участваха „Писаното остава“ – мемоарна книга на Петко Спасов, „Хроники на духа“ – документално-публицистична книга на Татяна Любенова, и „Асеновци и българската държавност в тетралогията на Фани Попова – Мутафова“ – литературна критика на Лалка Павлова.

В разделите „Хумор и сатира“и„Детска литература“ номинирани бяха по една творба на Веселин Чернялски – съответно „Въздишки по стръмното“ и „Чакат знак“.

Наградените получават към настоящия момент виртуално своите грамоти, като Управителният съвет на Сдружението им честити наградите и им пожелава здраве и вдъхновение за нови творчески успехи.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here