Плевен почете народните будители с поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов

0
793
Паметник на Иван Вазов

С поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов, който се намира до едноименното училище в Плевен, градът отбеляза един от най-стойностните български празници – Деня на народните будители – 1 ноември. Заради усложнената епидемична обстановка тази година нямаше организиран официален ритуал, но това не попречи празникът да бъде почетен от всеки, които има желание да изрази своята признателност към хората на духа и знанието.

Да засвидетелстват своето уважение към всички достойни българи, съхранили с делото си през годините националното ни самочувствие и съзнание, цветя пред паметника на Вазов поднесоха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и кметът на Община Плевен Георг Спартански, заедно с представители на училища, медии и признателни граждани. Венец в знак на признателност бе поднесен и от името на целия Общински съвет.

„На този ден ние почитаме хората на знанието и духа. Днес ние засвидетелстваме своето признание и към съвременните будители, като примери за такива в забързаното ни общество имаме много“, посочи председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, след като поднесе цветя през паметника на Иван Вазов. И допълни: „Будител е всеки един, който милее и работи за България, а политиците ни трябва да създават условия за развитие на будителството в съвременна България.“

„Същността на празника не е в неговата официалност и помпозност. По-важното е гражданите да усещат деня като празник. Затова ни има като нация, защото е имало хора, които са изпълнявали своята човешка мисия, не с оглед на облаги, а на ползу роду“, каза и кметът Георг Спартански.

По различно време на деня пред паметника на Вазов сведоха глави деца с родителите си, представители на училища, ведомства и културни институти и поднесоха цветя в знак на признателност.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here