НУ

Бронзов барелеф на Отец Паисий беше открит тържествено в едноименното плевенско училище в деня на Националния празник на България – 3 март. Творбата е дело на известния наш художник и скулптор Красимир Рангелов. Проектът е реализиран с подкрепата на програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Официални гости на събитието бяха доц. д-р Анелия Рангелова, представител на Педагогическия колеж, и Людмила Гатева, председател на Обществения съвет при училището. Директорът Иван Вълков поднесе поздравителен адрес на Красимир Рангелов, като му пожела здраве и творческа активност с още много успехи.

В обръщението си към публиката, на свой ред, скулпторът каза: „Няма да съм многословен. Това, което съм искал да кажа, съм го казал вече със своята творба. От дълго време говорим и обсъждаме идеята с г-н Вълков. Мисля, че това е най-подходящото място за портретния релеф на Паисий Хилендарски. От стената срещу входа на училището той ще посреща всеки ден децата и родителите.“

След това двамата откриха барелефа, а отец Любен отслужи водосвет за освещаването му. Празникът продължи с кратка литературно-поетична програма. В нея участваха отличените ученици в организирания от Ученическия съвет поетичен конкурс за написване на стихотворение, посветено на Отец Паисий и училището. Това са Нора Петкова и Стефания Рангелова от ІV „в“ клас, чиито творби са на първо място. Отличени с второ място са стиховете на Александра Веселинова от ІІ „в“ клас и Ивана Иванова от ІІІ „а“ клас. Кристиян Михайлов и Богдана Димитрова, също от ІІІ „а“ клас, са на трето място в поетичния конкурс.

Публиката се наслади и на изпълненията на Вокална група „Усмивка“. Прозвучаха песните „Молитва за България“ със солисти Тина Бързашка и Дария Троанска, както и „Празник без предели“ със солисти Гергана Карапанова, Виктория Наумовска и Георги Георгиев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here