Трети март

С камбанен звън и поднасяне на венци и цветя пред Вечния огън в Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, Плевен отбеляза 143-ата годишнина от Освобождението на България. На 3 март 1878 г. в Сан Стефано е подписан Санстефанският мирен договор, който поставя  основите на българската държава.

Точно в 12.00 ч. камбанен звън от плевенските храмове постави начало на празничния ритуал. Да засвидетелстват своята признателност към паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и България на площада бяха представители на местната и държавна власт: председателят на Общинския съвет Мартин Митев и общински съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и екипа му, от Областна управа – Плевен, народни представители от 15-и Плевенски многомандатен район, военнослужещи, представители на политически и обществени организации, на културни институти. Въпреки ограниченията за струпване на много хора на едно място заради обявените противоепидемични мерки, в центъра на Плевен имаше стотици признателни плевенчани, много от тях с децата си.

Началникът на Плевенския гарнизон бригаден генерал Юлиян Радойски прие почетната рота, след което под звуците на химна на Република България беше издигнат националният флаг. Тази година, заради противоепидемичната обстановка, нямаше служба от свещеници. Към присъстващите на площада се обърна кметът Георг Спартански, който призова за единение в този ден. „Когато човек се чувства българин, когато обича родния си град и своята държава, няма пандемия или извънредна ситуация, която да го остави вкъщи и да му попречи да поднесе своя скромен букет на тези, които оставиха костите си, за да я има България…

Пред паметта на тези, които дадоха живота си, за да я има България, дължим нашето уважение, преклонение и признателност – и към нашите революционери, които с костите си постлаха пътя на руската императорска армия , и към тези безименни солдати, които загинаха край Плевен в редутите, за да оставят навеки костите си в България, за да ни има нас, за да го има Плевен и да сме отново част от гордите народи на Стара Европа.На Трети март възкръсна България след 5 века забвение.

Нека да забравим дребните боричкания, ежбите и страстите, нека днес не се делим на министри, на депутати, на кметове и съветници, нека бъдем обикновени българи, защото Плевен и България ще ги има и след нас. Нека сведем чела пред тези, които не се деляха на партии, на цветове, а имаха една велика мисия – да върнат България на българите и нашето племе да заеме политически своето място на картата на Европа.Нека да вярваме в по-доброто бъдеще на България, което не зависи от една партия, от една коалиция или от който и да е министър или депутат, зависи от обединените, задружни усилия на всички нас – милионите честни и достойни българи!Нека бог да пази България!!!Честит празник, българи!“, каза Спартански.

Пред Вечния огън в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя, след което всички сведоха глави в минута мълчание. „Днешният ден е свещен. Важно е да знаем, че свободата не ни е дадена даром и всяка педя от българската земя носи паметта за героизма на предците ни“, заяви по повод празника председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Той отбеляза като положителен знак присъствието на толкова много деца днес на площада, което показва, че опазването на историческата памет и през следващите поколения ще продължи.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here