Бивши и настоящи ученици на Стефка Костова ще подредят изложба живопис и рисунки в Творителница “О’Писменехъ!”

0
280
Стефка Костова - изложба, Творителница

Бивши и настоящи ученици на дългогодишната учителка по изобразително изкуство Стефка Костова ще подредят изложба живопис и рисунки “Минало и настояще” в Творителница “О’Писменехъ!” в Плевен (ул. “Петко Каравелов” 8а). Преподавателката също ще се представи с малка част от своето творчество. Експозицията ще бъде открита на 13 септември, от 17,30 ч. С тази културна проява артпространството открива новия творчески сезон.

Стефка Костова е родена на 24.08.1957 г. в с. Глава, Плевенска област. Завършила е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – специалност “Приложна графика” и квалификация “Специалист по изобразително изкуство и преподавател в средните училища” (1979 г.). Работи 3 години като учител по изобразително изкуство в училище „Христо Ботев“ в Козлодуй, а от 1983 до 1990 година е художник проектант в КОХУ – Плевен. От 1990 до 2022 г. е учител в ОУ „Цветан Спасов“ – Плевен, с 32 години непрекъснат учителски стаж. Има Втори клас квалификация по изобразително изкуство и е класен ръководител на десет випуска ученици.

Споделя, че учителската професия е призвание за нея и щедро дарява своя талант на художник и педагог на своите ученици. В резултат на нейната всеотдайност успехите на учениците й са многобройни. Те печелят награди от общински, национални и международни изложби, а това е най-голямото признание и удовлетворение за нея.

Стеbка Костова не само преподава на своите ученици, но и възпитава у тях естетически усет и чувствителност към ценностите на изобразителното изкуство; провокира ги да изразят своята индивидуалност и богатото си въображение. Учителката паралелно обучава всеотдайно своите ученици, но и изгражда личности – бъдещи творци, които прилагат знанията и уменията си като художници, преподаватели, дизайнери.

Успехите им са нейната награда за положения труд, затова е запазила колекция от постиженията им и ще я представи пред публика на 13 септември. След пенсионирането си Стефка Костова осъществява една своя мечта – създава ателие – място за творчество, където отново работата с децата я вдъхновява за нейните лични проекти. Там се ражда и идеята за предстоящата изложба, която е красив обзор на дългогодишния творчески път на човека и твореца, на учителя и художника Стефка Костова.

Споделя, че вдъхновението от срещите с младите хора тя претворява в картини и творчески експерименти, в които влага таланта си.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here