Бъдни вечер: Тиха нощ, свята нощ!

0
147
Бъдни вечер

Християните по целия свят днес, 24 декември, празнуват един от най-светлите празници – Бъдни вечер. В полунощ, в пещера около Витлеем, се ражда Спасителят – Иисус Христос. В небето пламва необикновена светлина и се явява ангел, който съобщава на намиращите се близо пастири добрата вест.

По традиция семейството се събира, за да дочака заедно в тихата и свята нощ мига на раждането в плът на Божия син, който идва при хората, за да изкупи греховете им. Българската обредност повелява празничната трапеза да се прекади за здраве, както и целият дом. Днес приключват четиридесетдневните коледни пости, които са започнали на 15 ноември. Ястията са постни и са нечетен брой – 7, 9 или 11.

Приготвят се празнична питка с паричка, варено жито, варен боб, сарми с ориз или булгур, ошав, баница с тиква, ядки и др., като всяко ястие носи важна символика. На трапезата се слагат още мед, орехи, чесън, кромид лук, пресни плодове, паничка с житни зърна, вино и ракия.

Поверието изисква питката (обредният хляб) да е домашно приготвена от стопанката на къщата. Хубаво е да е украсена с направено от тесто слънче, цветя, житни класове и др. В питката се слага паричка, която е за най-големия късметлия в семейството. Хлябът се разчупва от най-възрастния, а първото пърче се оставя под иконата за Богородица. Едно от местата на трапезата се оставя празно – то е за починалите близки на семейството.

Масата трябва да е украсена с дрянови и елхови клонки и свещички, а в огнището гори до сутринта голям пън – бъдник. Според поверието, той пази дома от болести и злини.

Вечерята е скромна, нощта е тиха и свята, всички са притаили дъх и чакат магията на Рождество Христово. Да си пожелаем светлина в дните ни, красота, хармония в душите и помежду ни, повече любов, топлина, разбирателство, сила и здраве! Нека сме смирени и с отворени сърца към потебностите на другите, а благословението да е с нас!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here