Апарат за плазмафереза даряват прокурори и следователи на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен

0
925
УМБАЛ"Д-р Георги Странски"

Апарат за плазмафереза даряват на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България. Прокурор Владимир Николов и следовател Цвятко Камбуров, представители на двете организации, ще предадат днес в 11 часа апарата за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за неговото функциониране. Дарението ще приеме изпълнителният директор на болницата доц. д-р Цветан Луканов.

Средствата за закупуването на апарата са събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България. Благородната инициатива беше подкрепена и от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата на Република България.

Автоматизираното устройство е от най-ново поколение и е на германска компания, която е лидер в производството на такъв вид апарати. Те осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, която е почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма. Освен за събиране на плазма, апаратът служи за лечение и на някои хематологични заболявания и системни автоимунни заболявания.

Актът на дарителство ще бъде осъществен при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here