Албумът “Пробуждане” на кавалджията Владимир Величков от Плевен е предложен за “Грами” 2024

0
1092
Владимир Величков

Албумът “Пробуждане” на кавалджията Владимир Величков от Плевен е предложен за престижните музикални наградите “Грами” 2024 в две категории – Инструментал и Глобал. Кандидатурата му за участие в сериозната надпревара е издигната от канадската платформа за етно музика Ethnocloud, която ще представлява плевенчанина безвъзмездно. Кандидатури се приемат до края на септември, а победителите ще бъдат обявени в Лос Анджелис, САЩ, в началото на февруари месец 2024 г.

Поканата е отправена към Величков, след като от платформата анализират успеха на авторските му музикални пиеси, качени при тях. Оказва се, че той е бил над 20 пъти на първа позиция в престижната световна класацията Топ 40 на споменатата платформа, чрез която се представят над 100 000 изпълнители и групи от 166 държави. В момента Владимир Величков има 4 авторски пиеси в Топ 40 за света.

Презентационният клип на албума “Пробуждане”, който е създаден преди седмица, е дело на Studio Onyxton – Анелия и Георги Тумбашки от гр. Раковски, и е заснет в Стария Пловдив – сред уникалната атмосфера на Античния театър. Албумът включва 10 пиеси, като 9 от тях са авторска музика на Владимир Величков, който участва и в изпълненията им. Една от пиесите – “Менует” от Луиджи Бокерини, е в транскрипция за кавал и флейта, на която свири Мария Александрова – учителка по флейта в НУИ “Панайот Пипков” – Плевен. Освен Величков, автори на аранжиментите на пиесите са Ефтим Чакъров, Веселин Койчев, Иван Киришев, Борислав Иванов (тое е преподавател по гъдулка в НУИ “П. Пипков”, но в албума се изявява като пианист), Сейхан Салиев и Стойо Попов.

Безвъзмездна е подкрепата за Владимир Величков и на Кирил Здравков, който е създател на музикалната компания KVZ muzik във Виена – тя е сред най-големите европейски фирми за дигитална дистрибуция на музика. 

Презентационният видеоклип на албума “Пробуждане” може да видите тук:

За Владимир Величков

Владимир Величков е роден на 05.02. 1970 г в Плевен. Започва да свири на кавал 6-годишен. През 1983 г е приет в Музикалното училище „Панайот Пипков“ – Плевен, което завършва с кавал. Свири и в Пионерския дом в Плевен по ръководството на Йордан Спасов. На националните творчески срещи на народни изпълнители през 1986-1988 г е носител на първа награда за изпълнител на кавал. Концертира солово или с оркестъра на музикалното училище в България, Полша, Гърция и СССР.

Поканен е да участвува в Асамблея „Знаме на мира“ 1987 г., а след отбиване на военната си служба започва работа в ансамбъл „Дунав“ – Видин. Негово виртуозно изпълнение по музика на Г. Генчев е избрано от треньорката на Националния отбор по художествена гимнастика Нешка Робева за съчетание на отбора, с което той участва на олимпиадата в Атланта 96 и печели златен медал.

Пътят го отвежда до Музикалната академия в Пловдив през 1992 г., където завършва специалност „Ръководство на народни състави“, а първото отличие идва от прегледа „Нова българска музика“, където е удостоен със специалната награда за изпълнител.

От 1995-1996 г е постоянен музикант в представителния оркестър на радио “Веселина, като паралелно има изяви по БНТ всеки месец. През 1996 г. е в състава на предаването “Който го може, го може с режисьор Ласка Минчева и председател на комисията проф. Петко Радев. След издържан конкурс през 1996 г. става преподавател по кавал и камерни ансамбли в Академията за музикално, танцово и изобразително Изкуство в Пловдив, където преподава 15 години.

След като името му нашумява, получава покана от Атанас Стоев да свири в ”Канарите” и вече над 22 години е в оркестъра. Бил е част от проекта на Веселин Койчев и е участвал във фестивала ”Пловдивски джаз вечери”, както и във формацията „Балкански коне“.

Автор е на сборник-учебник “Пиеси за кавал и пиано”, като няколко от композициите му влизат в зрелостния изпит за бакалаври и магистри. Записва филмова музика с Мат Мейсън (музикален продуцент на филма “Воден свят” с участието на актьора  Кевин Костнър). От 2010 г. работи с ансамбъл “Българе” – неговият кавал звучи във всичките им спектакли, снима се във филми, записва музика за филми, сред които „Родопски отражения“ и “ Носталгия по бъдещето“, участва и в трейлърите на филмите „Левски“ и „Тихия Ангел“, в ТВ реклами, ТВ шапки, спектакли, шоута и др.

От 2014 г. е преподавател по кавал в Пловдивския университет Паисий Хилендарски, като вече има реализирани записи и снимки на негови студенти в национален ефир – в БНТ. Основател е на успешната формация ”Жарава към университета, която жъне множество престижни награди.

Импровизаторската дарба му отрежда достойно място и в други музикални жанрове – джаз, рок, хаус и др. Желано е неговото партньорство от наши и чужди музикантиСвирил е със световни имена като Стенли Джордан, Мат Купър, Прайм Джошуа, Раул Сентупла, Антони Дончев, Стоян Янкулов, Иво Папазов, Петър Ралчев, Теодоси Спасов и др.

От 2020 г. Владимир Величков преподава кавал в НУИ “П. Пипков” в Плевен по покана на директора на училището Румен Тодоров, защитава и докторантура в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.  

 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here