Албино Пити ще подреди изложба и ще проведе творческа работница за ученици от НУИ „Панайот Пипков“ в ХГ „Илия Бешков“

0
165
Албино Пити

Албино Пити ще подреди изложбата „Експанзионизъм. Жест – материя – знак“ и ще проведе творческа работница за ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен. Експозицията ще бъде открита на 6 февруари от 17.00 ч. и ще представи над 100 творби, рисувани в периода от 2012 г. до 2024 г. Включени са и няколко работи на студенти от Нов български университет. Платната са рисувани в рамките на творческа работилница, проведена от Албино Пити на 15 и 16 ноември 2023 г. в университета. Ателието за плевенските млади таланти ще е на 7 февруари.

Албино Пити е от италиански произход, но може да бъде определен като световен артист. Творческият му път преминава през Италия, Холандия, Испания, България и др. страни, в които живее, твори и организира изложби. Впечатляващи са големият брой луксозни цветни каталози и множеството критически материали за автора – над 30, публикувани в различни точки на света. Както движението, пътешествието и общуването сякаш съпътстват художника през целия му творчески път, така и в творчеството му има много движение и общуване. Творецът работи в създаденото от него и определено като експанзионизъм направление, което произхожда от абстрактния експресионизъм.

Творбите му са създадени бързо и отразяват емоционалната нагласа на автора, който е под въздействието на вдъхновението от преживяното или усетеното. Все пак, за да даде и културна препратка – ключ към тълкуванието на творбата, Албино Пити често добавя символи и знаци. В критика за автора изкуствоведът д-р Юлиян Райчев обяснява направлението експанзионизъм по следния начин: “То се характеризира с динамиката на обрисуване на платното или буквална „експлозия“, която се случва в творческия процес. Тя е израз на свободата на творческия изказ и отчасти се доближава до явлението Action painting при абстрактния експресионизъм.“

Изложбата в Плевен може да бъде посетена до 26 февруари.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here