Близо 90 китаристи от 11 държави привлече в Плевен 8-ят Международен фестивал на китарата

0
341
8-я Международен фестивал на китарата

Плевен ще е домакин на 8-я Международен фестивал на китарата от 1 до 5 юли 2022 г. На живо ще се представят едни от най-добрите изпълнители на китара във фламенко, рок, джаз, фънк и класическа музика. 89 участници от България, Австрия, Германия, Испания, Италия, Полша, САЩ, Тайланд, Франция, Черна Гора и Япония ще се качат на плевенска сцена, за да участват в концертната, конкурсната и обучителната програми.

Фестивалът е включен в Културния календар за 2022 г. на Община Плевен и е подкрепен от много спомоществователи. Организатори са Сдружение ”Изкуството до мен” с председател Николай Михайлов, Читалище “Лик” – Плевен, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, и Община Плевен. За отличените е предвиден впечатляващ награден фонд.

Събитието включва майсторски класове с утвърдени преподаватели и 7 прекрасни концерта. Тази година ще бъде проведен Международен конкурс по класическа китара в 7 възрастови групи, както и Национален конкурс в 4 възрастови групи – той е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата. Ще се състои и Международен конкурс за камерни състави с участието на класическа китара, както и за китарни ансамбли и оркестри.

Официалното откриване на форума е на 1 юли, в 21 часа. На открита сцена в парка на Регионалния исторически музей ще се изяви Плевенски китарен ансамбъл към НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, с диригент Пламен Марков и солист Ралица Хайдърска от класа по народно пеене на Силвия Хайдърска. Ще участват още Banda Del Padre със своите фламенко-фюжън изпълнения с етно елементи и други изпълнители.

Сред спомоществователите на 8-я Международен фестивал на китарата е Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ – Плевен с управител доц. д-р Емилияна Конова, д.м.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here