Градска естетика: 58 нови соларни лампи осветяват централната алея на парк „Кайлъка”

0
506
соларно осветление

58 нови соларни лампи вече осветяват централната алея на парк „Кайлъка” от Моста до езерото с лодките. Поредното благоустройство в защитената местност, централната част на която се стопанисва от Община Плевен вече близо година, беше представено на среща с журналисти във вечерните часове вчера от кмета Георг Спартански.

Новите осветителни тела се управляват дистанционно и имат три режима на работа – на пълна непрекъсната мощност за 6 часа и на мощност 20%, която се увеличава до 100% при преминаване на пешеходци или велосипедисти. Избран е вторият вариант, осигуряващ осветление през цялата нощ.

Стойността на стълбовете и лампите възлиза на по-малко от 30 хил. лева, осигурени от държавната субсидия за поддържане на парка, експлоатацията им е напълно безплатна, защото те се зареждат от дневната светлина, подчерта Георг Спартански. Съоръженията са напълно екологични и щадящи околната среда. Монтажът е извършен от фирма „Елко” – Плевен.

До момента дейностите за облагородяване на парка в района от Моста до хотел „Кайлъка“ включват основно почистване на изсъхналата растителност, отстраняване на отпадъците, ремонт на съществуващите съоръжения, поставяне на нови пейки и съдове за смет, ремонт на Летния театър и преасфалтиране на част от алеите, като работата продължава. През следващите сезони ще продължи поставянето на соларни лампи. Очаква се двата паркинга до ресторант „Двете сърнета“ да бъдат предадени за управление на Община Плевен. Те ще бъдат рехабилитираме и ще се използват безплатно от плевенчани и гостите на града, посочи още кметът.

Неговият призив е да се цени и пази всичко, направено за града и за „Кайлъка”, защото са вложени пари на българските данъкоплатци в името на по-добрия облик на Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here