Поет и художник се срещнаха в света на камъка – за изложбата „Салонът на природата“ на Борис Христов и Милко Божков

0
742
Милко Божков

Необичайна, но много интересна творческа среща си дават големият български поет Борис Христов и художникът от същата висота Милко Божков в общия им проект „Салонът на природата“. Изложбата беше открита с вернисаж снощи, 8 септември, в Артцентър „Плевен“ и предизвика огромно възхищение сред ценителите на изкуството и творци от града и страната, дошли специално за събитието. В Плевен е първото голямо представяне на проекта (до 1 октомври), който предстои да бъде показан и в други градове на страната.

120 творби – по 40 живопис, акварел и рисунка, разказват неразказани истории за сътворение, вечност, космос. Живописните платна, които са създадени първи, са в специални метални рамки, върху които са гравирани с лазер философки четиристишия от Борис Христов. Така текстът е представен като неделима част от същността на картината, поясни за „Духът на Плевен“ Милко Божков. Идеята за тази експозиция е на поета Борис Христов, който провокира своя приятел художник да твори в „рамки“. Подобно изпитание вероятно не би допаднало на всеки творец, но за Милко Божков то е възможност да потъне дълбоко в поставената задача. По негово мнение, когато творецът разполага с пълна свобода, е твърде вероятно да се плъзне по повърхността на нещата, а когато има поставени ограничения, това му дава възможност да вникне по-дълбоко в смисъла.  

Борис Христов е голям почитател на камъните – те го „намират“, както той споделя, при многобройните му разходки из природата. Нараства броят им в дома му в с. Лещен, както и вдъхновенията, които се превръщат във философски четиристишия. „Камъкът е едно от нещата, които са вечни. Има теория, че с един камък – един метеорит, е дошъл животът на Земята. Така че те са по-стари от нас и ще останат след нас. Камъните са едни наблюдатели, а ние сме някакви пешеходци, които мимоходом минават покрай тях. И един умен човек, какъвто е поетът Борис Христов, освен материята на камъните, може да открие в тях и нещо друго, което е нематериално. Той открива поезията или мъдростта, която носи камъкът, а тя е послание към нас, към тези преди нас и към тези, които ще дойдат след нас“, сподели Милко Божков.

И добави, че в живописните си работи той рисува много от тези застинали парчета вечност, като се старае да е честен, както по отношението на визията им, така и на посланията, които словото носи. В акварелите и рисунките, създадени на по-късен етап, художникът вече си дава повече свобода и изобразява спомените си за усещанията, които творческият процес при маслените работи е оставил у него.

Двамата творци обсъждат дълго всяка картина и така след 2 години и половина е готов финалният вид на „Салонът на природата“. Освен представените за пръв път 120 творби в Плевен, към проекта има още 40 по-мащабни живописни платна. В пълния си вид експозицията ще бъде показана в Софийска градска художествена галерия в края на ноември месец 2021 г.

Борис Христов:

„Ако дойдат някога, Те ще излязат откъм страната на Камъка, в който живеят от самото начало и от чиито тайници и пролуки така ненатрапливо наблюдават света“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here