66 години плевенската Балетна школа при читалище „Съгласие“ празнува красотата на изящния танц

0
1577
Балетна школа
Малки таланти с художествения ръководител на Балетната школа Маня Николова.

29 април е Международният ден на балета. Празнува се на рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големият реформатор в класическия танц и се смята за „баща” на балета в днешния му вид.

Днешният празник е повод една от най-старите Балетни школи в България – тази при 150-годишното плевенско читалище „Съгласие 1869“, да отброи своята 66-та годишнина. Създадена само пет години след Държавното хореографско училище в България, тя не е затваряла врати за малките и големи свои възпитаници нито за ден през тези години. За това време в Плевен едва ли има семейство, което да не се е докоснато до тази Школа, да не е имало свой възпитаник в нея, да не е гледало нейна постановка.

Нейните основи поставя балетмайсторът Александър Манолов, който предава щафетата на една от своите ученички – Виолета Радева. До сега в нея са се обучавали над 6 500 деца, изучавайки основи на класическия танц, исторически и характерни танци, пластика и палцова техника. Към Школата през 1969 г. е създадено Студио за класически балет, в което се усъвършенства балетната техника и се подготвят най-изявените таланти. По традиция всяка година балетната школа представя по един образователен спектакъл, който събира хиляди млади зрители, за да им покаже красотата и магията на изкуството, правено от деца за деца. Репертоарът на Школата включва над 20 балетни постановки, между които „Доктор Охболи”, „Грозното пате”, „Вълшебният бал”, „Приказна галерия”, „Ледената царица”, „Приказка за грамофона”, „Приказка за Пепеляшка”, „Приказка за танци”, „Куклената фея”, „Ледената кралица”, част от които са реализирани на проектен принцип.

Студиото при Балетната школа на читалище „Съгласие 1869” участва в много конкурси и на всички печели призовите места. Лауреат е на IV, V, VI, и VII републикански фестивали, носител на златни медали и званието „Представителен“, на юбилейни медали – „1 300 години от създаването на българската държава“ и „100 години Плевенска епопея“, първо място от Международния фестивал „Децата по света искат мир“ в Румъния и много други грамоти и отличия. В момента децата, които се обучават на балетно майсторство, са над 100 на възраст от 3 години до XII клас.

Настоящият художествен ръководител на Школата Маня Николова си спомня времето, когато към операта в града има професионална балетна трупа. „Аз съм свидетел как черпехме кадри именно от тази Школа, което означава че тя дълго време е била балетното училище на този град“, твърди Николова, като самата тя е била балерина в Операта.

Балет

През последните години тази традиция се възобнови – възпитаници на Балетната школа и Студиото към нея участваха в големи оперни постановки на Плевенска филхармония на сцената на Летния театър – „Аида” и „Кармина Бурана”. Талантливите танцьори са канени в благотворителни концерти и тържества и навсякъде са посрещани с възхищение от финеса и професионализма им.

Валя Козовска стъпва за първи път в балетната зала 5-годишна и остава в нея до днес, за да преподава. Тя е една от групата момичета, с които Виолета Радева по-късно създава Студиото. Най-малките балеринки в Школата имат най-младата преподавателка – Оля Стоянова. И тя влиза за първи път в тази зала на 5 години. „Спомням си първата ми проява на сцена – голяма емоция беше за мен и съм сигурна, че и сегашните най-малки участници изпитват този трепет“, с много обич признава тя.

Валя Козовска, балет
Валя Козовска със свои възпитаници

Учителката на учителките, тази, която с финес, вкус към изящното, много любов и малко твърдост възпитава тези качества в поколения плевенски деца, е Виолета Радева. Тя 38 години е художествен ръководител на Балетната школа при НЧ „Съгласие 1869“ и създател на Студиото за класически танци към нея. Носител е на орден „Кирил и Методий“ I степен и на званието „Заслужил гражданин на Плевен“.

„Добрият педагог трябва да бъде искрен, защото децата са му подарили мечтите си. Да бъде добър, защото те обичат него и едно прекрасно изкуство, което им преподава. Да бъде всеотдаен, трудолюбив, защото го очакват трудности. Да се раздава, без да търси отплата, и да бъде скромен, защото никой не е съвършен. Ако притежаваш тези качества, децата, които обучаваш, стават твои приятели, твои поддръжници, твоето семейство. Те растат – и ти растеш с тях като педагог, ако си добър човек и с душа”, казва Радева.

Виолета Радева, балет
Виолета Радева

И не пропуска да благодари на читалищното настоятелство и на ръководството на читалище „Съгласие 1869”, че през всичките тези години не само подсигурява условия за развитието на таланта на децата в Школата, но така създава, възпитава и „отглежда” почитатели на балетното изкуство. В навечерието на 150 години читалище „Съгласие“ и 65 години от основаването на Балетната школа в него, Виолета Радева получи грамота от ръководството на читалището – малък жест и символ на голямата признателност към нейния труд и всеотдайност.

 „Балетът е нещо много красиво, той е един особен свят, пълен с красота, мечти, младост, но той е тежко изкуство. Не става дума само за труда, който трябва да положиш, за да станеш наистина танцьор. А това, че залата притихва, светват прожекторите, спектакълът започва, свършва, аплодисменти, цветя, публиката си отива… И ти се събуждаш от един сън, от който няма следа. Ние балетистите пишем върху вода. Нямаме галерия, в която да видим картините, които сме нарисували върху сцената. Това е много тъжно. Дори и музиката човек може да си затананика, картината да види, но балетът – тази красива емоция, не се възпроизвежда. Тя остава вътре в теб. И въпреки всичко ние, хората, които сме си посветили живота на това изкуство, сме като деца. Ние вярваме, че този сън е много хубав, живеем през деня с него, а вечер го сънуваме”, споделя Виолета Радева.

Оля Стоянова
балет

Информация и снимки: читалище „Съгласие“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here