60 години от създаването си празнува с два концерта Северняшкият ансамбъл

0
514
Северняшки ансамбъл
Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев"

60 години от създаването си ще отпразнува с два концерта Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Събитията са на 8 и 12 ноември от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев“. Концертите са със свободен вход, но с билети, които отдавна са изчерпани.

Репертоарът на Северняшкия ансамбъл включва най–характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Успехът на хореографските композиции се дължи както на виртуозното майсторство на изпълнителите, така и на стилния усет на хореографите към запазване автентичността на народните танци. За фолклорната достоверност на концертните изпълнения и създаване на неповторима атмосфера, допринасят и красивите, богати на багри костюми. Северняшкият ансамбъл реализира огромен брой участия, концерти и спектакли пред многохилядна публика, записи в радио София, БНТ, компактдискове и DVD.

С прекрасните си изпълнения, съставът прославя българското фолклорно изкуство у нас и по света. Той гастролира успешно в Русия, Италия, Полша, Швейцария, Мароко, Франция, Йордания, Сирия, Германия, Гърция, Канада, САЩ, Канарските острови, Македония и много други страни. През 2004-та година, по повод своята 45 годишнина, Северняшкият ансамбъл реализира премиерния спектакъл „Кристален извор“, за който бе удостоен със специалната награда на Министерството на културата „Кристална лира“ за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство. За цялостната си художествено-творческа дейност, Северняшки ансамбъл е отличен със „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци в България. Съставът е носител и на редица други отличия и награди.

Миналата година ансамбълът отбеляза подобаващо 90 години от рождението на маестро Иван Вълев – един от най-изтъкнатите български композитори и фолклористи, който е и най-дългогодишният главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл. Удостояван е с високи отличия – ордените „Кирил и Методий“ и „Стара планина“. Почетен гражданин е на Плевен и на родния му град Луковит.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here