Моноспектакълът „Чамкория“ със Захари Бахаров гостува в Плевен

0
409
Захари Бахаров - Чамкория

Моноспектакълът „Чамкория“ със Захари Бахаров гостува днес, 19 юли, в Плевен. Постановката по романа на Милен Русков с режисьор Явор Гърдев ще се играе на сцената на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка“, от 20 часа. Вече няколко сезона интересът към постановката е огромен. Представяйки пътя на главния герой Бае Славе към Чамкория в края на 20-те години на миналия век, представлението вади на показ истории, които са актуални и днес.

От сцената прозвучават вълнуващи прозрения за националния ни дух, историческата ни обреченост, политическите ни несполуки и в същото време се усеща неутолимата ни жажда към независимост, справедливост и сигурност. Макар и старателно маскирана зад постоянно недоволство, мърморене, хитруване и наивност едновременно, тя е един от двигателите на сценичното действие.

За брилянтното си изпълнение в „Чамкория“ Захари Бахаров получава най-големите отличия за театрално изкуство в България – „Икар“ и „Аскреер“, за главна мъжка роля. Постановката има и награда за спектакъл „Златен кукерикон“.

Отзивите в медиите след премиерата в края на 2017 година също са недвусмислени.

Чамкория“ е представление, което те стиска за гърлото от мъка и смях и не те пуска до самия край. Публиката, буквално обсадила Театър „199“, изкарва четири пъти на бис Бахаров, чийто герой тази вечер загубва в игрите на късмета“, пише Димитър Стайков за „Площад Славейков“.

Когато на сцената имаме мощен актьор, в голяма степен той отразява и доминиращите нагласи и настроения на публиката – актьорът в случая е като свръхчувствителна антена, която ги улавя, но също така ги усилва и излъчва с по-голяма сила натам, откъдето са дошли.“, е част от коментара на Камелия Николова за „Литературен вестник“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here