144 години свободен Плевен! Мавзолеят грейва в цветовете на българския трибагреник

0
471
Мавзолей

Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателността на гражданите към загиналите герои – 10 декември, ще бъде отбелязан с тържествен ритуал на централния площад „Възраждане” с начало 11.00 часа. 

Панихида в памет на героите на Плевенската епопея ще отслужат свещеници от трите храма в града. Слово по повод 144 години от паметния 10 декември 1877 г., предопределил победния изход на Руско-турската освободителна война, ще произнесе кметът Георг Спартански. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към воините освободители. В ритуала ще участват военнослужещи от Плевенския гарнизон.

Регионалният военноисторически музей, Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Къщата-музей „Цар Освободител Александър II” ще работят със свободен вход днес.

Пешеходният клуб при Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ – Плевен провежда днес традиционния си пешеходен преход от Паметника на победата край историческия мост на река Вит при село Ясен до Параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец“, където ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност към загиналите за освобождението на Плевен.

По повод годишнината от Освобожданието емблематичният исторически обект ще бъде осветен с цветовете на българския трибагреник – от 18.00 до 21.00 часа.

Историята

Датата 10-ти декември 1877 г. е свързана с обсадата на Плевен, която е най-тежката и продължителна битка в хода Руско-турската война (1877-78). Западната османска армия задържа в продължение на почти пет месеца град Плевен, обсаден от Западния руски отряд. Временно е забавено руското настъпление в Тракия. Руската победа на 28 ноември/10 декември 1877 г. има решително значение за изхода на войната и Освобождението на България.

При трите атаки на града (юли-септември 1877 г.), разпоредени от генерал-лейтенант М. Скобелев, руснаците и румънците дават близо 30 000 жертви. Това са огромни загуби, които руският император Александър II решава да прекрати и да промени изцяло стратегията за превземането на Плевен. Затова заповядва командването да се поеме от 59-годишния генерал Тотлебен, който е учил години във Франция, Белгия, Холандия и Германия и е герой от обсадатана севастопол. Още с пристигането си той заявява: „…четвърти щурм на Плевен няма да има“.

На 29 септември 1877 г. ген. Тотлебен поема ръководството по обсадата на Плевен и този избор в значителна степен предопределя благополучния изход за войната, който вече е поставен под съмнение. Той изработва план, който предвижда пълна блокада на армията на Осман паша в Плевен и противодействие на системата от редути, които са непревземаеми до този момент. За да попречи на изхранването на турската армия, генералът да спре двете малки рекички, преминаващи през Плевен. Построява бентове на реките Тученица и Гривишка, по чиито поречия е имало 24 воденици – караджейки. С внезапното взривяване на преградните съоръжения огромни водни маси помитат по пътя си всички воденици и складираните храни за обсадения гарнизон.

Към началото на ноември Осман паша успява да съсредоточи в Плевен 50 000 войници и 72 оръдия. Заема инженерно изградена отбранителна линия от 20-25 км, разделена на пет отбранителни участъка.

На 4 (16 ноември) военният съвет на действащата Руска армия започва плътната блокада на Плевен. Западният руски отряд е усилен до 122 000 войници и нови 28 обсадни оръдия. Осман паша изпитва все по-остра нужда от хранителни припаси. На 30 октомври/11 ноември обаче отказва предложената капитулация.

На 22 ноември (4 декември) Сюлейман паша оставя под Шипка Вейсел паша и с основните сили на Централната османска армия преминава Стара планина, превзема гр. Елена, но не успява да отклони руски части от блокадата на Плевен. Понесъл много загуби, той прекратява похода към Плевен.

В този критичен момент Осман паша решава да пробие блокадната линия при моста на р. Вит и да се изтегли към София. На 28 ноември (10 декември) Осман паша атакува на фронт от 3 км. Руските части обаче отблъскват атаката и контраатакуват и разбиват Западната османска армия. Пленени са 10 паши, 2 128 офицери, 37 200 войници, 88 оръдия и 7 знамена.

През 1977 г. по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен, на самото бойно поле, в Скобелевия парк-музей, е изградена Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”. Тя е единствения по рода си паметник на Балканския полуостров.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here