Дружеството на писателите в Плевен присъди посмъртно Голямата награда „Александър Муратов“ на поета Димитър Цанов

0
485
Татяна Любенова и Албена Декова
Татяна Любенова (вляво) приема Голямата награда "Александър Муратов" за цялостно творчество, която Дружеството на писателите в Плевен присъди посмъртно на поета Димитър Цанов.

Дружеството на писателите в Плевен присъди посмъртно Голямата награда „Александър Муратов“ за цялостно творчество на поета Димитър Цанов. Отличието беше прието от журналистката и поетеса Татяна Любенова по време на празничната литуратурна вечер, която се състоя снощи в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“.

Димитър Цанов е роден в село Реселец, Плевенско. Завършил е специалност „Българска филология“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Печатал е стихове в местния и централен печат, а негови творби са включени в литературни сборници и алманаси. Работил е като учител по литература, директор на основно училище, главен специалист в отдел “Просвета” в Община Пордим и директор на специализираното училище-интернат в с. Згалево, Плевенско. 

Първата му поетичните книги “Селска кръчма” (1991) е издадена от издателство „Северно ехо“, както и втората му стихосбирка “Доказателства за спомени” (2014), която намира реализацията си с финансовата подкрепа на поетесата Весела Димова и доц. д-р Емилияна Конова, управител на Медицинско център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ – Плевен. Последната му поетична книга „Не сега“ съдържа над 250 стихотворения, писани в периода 1969-2016 г. Тя беше издадена след благотворителна кампания, проведена паралелно с музикално-поетичното представяне на новата книга „Когато въздухът е лунен“ на поетесата Весела Димова, което организира Сдружение „Духът на Плевен“ през януари 2020 г. 

Така четивото намери своята реализация. Редактор е поетесата и журналист Татяна Духлинска, която работи близо година по архива на автора, а предпечатната подготовка, изработката на корицата и цялостното оформление на книгата е дело на съпруга й Любомир Духлински чрез семейното им издателство „Северно ехо“.  

Поетът Димитър Цанов е член на Дружеството на писателите в Плевен.  

Лалка Павлова (вляво) получи признанието за литературна критика за книгата й „Белези от огъня на Словото“.

Албена Декова, председател на Дружеството на писателите в Плевен, връчи литературните годишни награди на името на Александър Муратов по жанрове. Здравка Шейретова е отличена за поезия за стихосбирката й „Ден за обичане“. Иглика Нинова взе приза за проза за книгата й „Новите дрехи на Пепеляшка“. Лалка Павлова получи признанието за литературна критика за книгата й „Белези от огъня на Словото“. Гергина Давидова е наградена за мемоарна литература за творбата й „На залеза жарта ме топли“, а призът за творчество за деца отиде при Витка Витанова за книгата й „Вълшебният чадър“.

Призът за творчество за деца отиде при Витка Витанова (вляво) за книгата й „Вълшебният чадър“.

На литературната вечер присъства Петя Василева от Общинската комисия по култура. Поетът Боян Горанов откри събитието с изпълнение на поемата си „Битките за Плевен“ по повод 144 години от Освобождението на града, което отбелязваме днес, 10 декември. Честта да представи новия брой на годишния алманах за литература, изкуство и публицистика „Мизия“ се падна на Ангел Христов, а емоционалната атмосфера създадоха с музикалните си изпълнения младите таланти от Хор „Звъника“ с ръководител Ваня Делийска.

Хор „Звъника“

Снимки: Лалка Павлова

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here