13-годишна художничка от Артшкола “Колорит” спечели първа награда от международен пленер в Португалия

0
356
Майя Ананиева и Лилия Янкова
Лилия Янкова и Майя Ананиева.

13-годишната Лилия Янкова от Артшкола “Колорит” спечели първа награда от 24-та Международна среща на младежкото изкуство „Евора 2023“, която се състоя в град Евора в Португалия. Талантливата художничка създаде живописната си творба на тема „Интерпретация на произведение на изкуството от Музея “Евора“ в рамките на пленера, състоял се в рамките на младежката творческа среща.  

Плевенската школа за 21-ви пореден път представи достойно България на престижния международен форум, в който тази година участваха школи и художествени училища от 11 страни от три континента. Под ръководството на своя артпедагог Майя Ананиева Лилия Янкова и Радостин Кралев – 16 г., рисуваха в продължение на седмица по конкретно поставени творчески задачи красивата архитектура на града-музей Евора, интерпретираха произведения на изкуството от Музея “Евора”, интериори от катедрали, орнаментиката на уникалните прозорци на сградите в Евора и се състезаваха за наградите на форума.

Радостин Кралев и Майя Ананиева

В изключителната творческа среда на международния пленер Лилия и Радостин създадоха интересни и завладяващи творби. На финала журито, съставено от петима изявени художници от Евора, оцени творбите на всички участници. На заключителна Гала вечеря с церемония за връчване на наградите децата победители и техните артпедагози получиха престижни отличия от директора на международния форум Теодолинда Паскоал. Лилия Янкова получи своята престижна първа награда, а Радостин Кралев и Майя Ананиева бяха удостоени с дипломи за участието си.

В един от дните на форума беше открита изложба с творби от Международния конкурс „Евора 2023“ на тема “Патици, гъски и лебеди”, който предшестваше пленера. Артшкола “Колорит” се представи с мащабна колекция, с която завоюва 7 златни, 5 сребърни и 31 почетни отличия от международния конкурс.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here