1 ноември – празник на Духа български!

0
605
1 ноември

Днес е особен ден. Празник е. 1 ноември е – специален ден в календара на българите. В духовния календар на българите. Ден на почит, памет и преклонение пред светлите личности в историята ни, себеотдали се на просвещението и книжнината – патриоти, родолюбци и революционери, извоювали с огън, меч и творящо слово не просто териториалната свобода на България, а нейната духовна свобода. Затова днес празнуваме Деня на народните будители. Празнуваме тази непреходна същност на Родината ни, която е водила напред всички светли умове в историята ни и се е превърнала в тяхна кауза.

Ние, потомците им, също имаме кауза. И тя се казва Плевен, защото ние живеем и създаваме духовност и блага именно тук. Убедени, че родното място винаги е кауза, група плевенчани създадохме Сдружение „Кауза Плевен“. То ще подкрепя изкуството и културата и ще реализира културни мостове между творци от страната и от чужбина. Сдружението вече има своя платформа в Интернет – това е информационният сайт за култура, изкуство, духовни мостове и добротворчество „Духът на Плевен“ -(spiritofpleven.com). Специално място е отделено на плевенчаните, които развиват потенциала си в България и по света.

Сайтът е духовната територия на Плевен, която фокусира в себе си непреходното, красивото, стойностното и вдъхновяващото. Екипът на медията инвестира огромна енергия в проекта, защото вярва в силата на доброто и в сентенцията на Махатма Ганди „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“

Освен това Сдружение „Кауза Плевен“ организира и реализира културния форум Арт сцена „Измерения“. Идеята на събитието е да предостави пространство за изява на доказани и на млади талантливи творци. Важен акцент е творческият диалог между авторите от различни направления в изкуството и културата. Мисията на форума е не само да вдъхновява, да провокира размисъл, да извисява съзнанията и душите, а и да образова и възпитава естетически вкус и да утвърждава духовни и морални ценности. Спомоществовател на всички тези прекрасни инициативи е Медицински център Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ с управител доц. Емилияна Конова.

Тази вечер, 1 ноември, ще се сбъдне първото събитие на Арт сцена „Измерения“. Това е „Вечерта на пътешественика“, която обединява слово, музика, приказна фотоизложба и експозиция на любопитни предмети от различни точки на света. Изживяването ще е една впечатляваща и емоционална разходка из цветовете, културите, звуците, ароматите и пейзажите на други народи, други страни, други географски ширини. За целта има всичко необходимо – двама истински пътешественици – проф. Георги Байчев и доц. Сергей Илиев, които, всъщност, са практикуващи лекари – много добри лекари, но паралелно с това са и впечатляващи творци, и китаристът Самуил Гелев, който дълги години живее в слънчева Испания, но се прибира в Родината, за да й дава таланта си.

Проф. Георги Байчев е един от най-изтъкнатите специалисти в областта на медицинската онкология. Той е част от екипа на Клиниката по гръдна хирургия към ВМА и един от лекарите, които всяка година участват активно в едномесечната кампания на лечебното заведение срещу рака на млечната жлеза. През юни 2017 г е отличен с приза „Лекарите, на които вярваме“. Изтупва от себе си ежедневието, пълно с болката на пациентите, чрез любовта си към фотографията. Есенно листо, капка роса, силует, дърво, пустиня или оазис – всяко творение на природата може да привлече вниманието му, за да го увековечи и да го сподели с останалите. Тази вечер ще имаме възможност да се насладим на фотоизложбата „Пътешествия“ на проф. Байчев, както и на негови пътеписи за Талин иГрузия.  

Другият пътешественик в компанията е доц. Сергей Илиев – специалист хирург, началник отделение в Клиниката по коремно-висцеларна хирургия при Университетската болница за активно лечение „Д-р Георги Странски“. В натоварения делник, в който „пред близките заставам за хули или за Осаннанамира вечерен пристан за душата в поезията. И в пътешествията, които в известен смисъл също са поезия.

Третият участник празника за душата е китаристът Самуил Гелев. Повече от 10 години той живее в далечна Испания, където отива, за да „пие от извора“ на фламенкото и да твори. Повлиян от темпераметната й аура, Саму, както го наричат близки и приятели, създава авторска музика с испански привкус. Почитателите му често описват творчеството му с една дума – свобода. Свири от дете: рок, класика, фламенко, средновековна музика, но през последните години се е посветил на стила New age Flamenco. Смята, че и фламенкото, и българската народна музика са „много дълбоки води“, а също и че са отпечатък на дълбока история и традиции.

„Вечер на пътешественика“ ще се състои на 1 ноември от 19 часа в Арт залата на хотел „Ростов“ в Плевен. Входът е свободен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here