Зорница Иларионова и Александър Димитров са солисти в концерт на Плевенската филхармония

0
714
Концерт на Плевенска филхармония

Цигуларката Зорница Иларионова и виолончелистът Александър Димитров ще са солисти в концерт на Плевенската филхармония. Събитието е днес, 28 февруари, от 19 часа в зала „Катя Попова“.

Програмата включва увертюра „Егмонт“ от Бетовен, Концерт за виолончело и оркестър в ре мажор от Хайдн, Вариации  „Рококо“ от Чайковски и Концерт за цигулка и оркестър от Сибелиус. Диригент ще е Мун До (Южна Корея).

Александър Димитров завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен в класа на Петранка Антонова (през 2012 г.) Понастоящем е студент в „Robert Schumann Hochschule” в Дюселдорф – Германия, в класа на проф. Грегор Хорш. В творческата му биография се открояват награди от национални и международни конкурси, участия в майсторски класове и фестивали, солови изяви, както и като солист на Плевенската филхармония, Академичния оркестър в Бон, Нов филхармоничен оркестър в Кьолн и на Европейския младежки оркестър в Манхайм и Хайделберг – Германия.

Носител е на призови отличия от Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика MAGIC и „Върбан Върбанов” в Бургас, Международния младежки музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори” в Добрич-Албена, „Светослав Обретенов” – Провадия, Международния конкурс „Млади виртуози” – София. В периода 2009-2014 г. Александър Димитров е член на EUYO и концертира с него в Австрия, Италия, Полша, Сърбия, Унгария, Хърватия, Италия, Швейцария, Малта, Холандия, Германия, Великобритания, Шотландия, Обединените арабски емирства и САЩ. В момента е соло челист на Junge Philharmonie Köln и член на камерния оркестър на Захар Брон.

От 2019 г. Александър е стипендиант на Dörken Stiftung и има поредица от рецитали в Германия. Свири на виолончело Nicolas Vuillaume след спечелване на конкурс в Манхайм през 2017 г.

Зорница Иларионова завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София през 2011 г. в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Продължава образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia в Мадрид в класа на проф. Захар Брон. Завършва бакалавърска степен в Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен. Специализира в академията Santa Cecilia в Бергамо – Италия при проф. Павел Верников.

В творческата биография на младата цигуларка има награди от национални и международни конкурси, участия в майсторски класове и фестивали, солови изяви и като солист на камерните и симфонични оркестри в Плевен, Шумен, Враца, Русе, Разград, Хасково и Перник, „Classic-FM”, Софийската филхармония и симфоничния оркестър на БНР, симфониета „София”, камерен ансамбъл „Софийски солисти”, „Камерата Орфика” към Нов български университет. Била е солист на камерни и симфонични оркестри в Анкара, Измир, Анталия и Адана в Турция.

Участва в международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици” и „Европейски музикален фестивал” в София, „Аполония” – Созопол, Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” в родния си град Плевен, както и в Международния музикален фестивал в Сантандер – Испания, фестивалите „Тибор Варга” в Сион – Швейцария, „Орфеус” в австрийската столица Виена, „Евмелия” в Гърция и др. Два пъти свири в Париж по покана на проф. Шантал Стилиани – през 2017 г. и 2019 г., по повод 20-годишнината на нейната асоциация за подкрепа на млади таланти Philomuses.

През 2017 г. и 2018 г. Зорница е отличена с призови награди от международните конкурси за млади изпълнители „Музиката и Земята” – София, „E – Muse” в Атина – Гърция, „Suna Kan” в Анкара – Турция, „Изгряващ талант на Европа” – Лондон, Великобритания, „Johann Sebastian Bach” – Фокуока, Япония, „Rising Stars” – Берлин, Германия, „Manhattan” – Ню Йорк, САЩ, „Classic Pure Vienna” – Виена, Австрия и др. През 2015 г. става носител на престижната награда „Кристална лира” в категория „Млад изпълнител” на СБМТД.

Зорница Иларионова е канена да води майсторски класове във Виена през 2015 г. в рамките на “Workshop Vienna”, в Сингапур през 2018г. и в Гранада – Испания, през 2019 г. Има записи в БНР, участия в радиопредавания по Дарик радио, БНР и Класик ФМ, телевизионни предавания, като „Шоуто на Слави” и др. На 14-годишна възраст издава първия си компактдиск с творби от Моцарт и Сарасате.

Роденият в Южна Корея Мун До, израства във Филипините, Русия и САЩ. Деветгодишен започва да свири на виолончело и пиано в Русия, изявява се с различни младежки и студентски оркестри по целия свят.

През последните години работи с оркестри и ансамбли в Германия, в Малага – Испания, Полша и Холандия, с Русенската филхармония в България. През 2017 г. е помощник-диригент на Държавния младежки оркестър в Хесен (Landesjugendsinfonieorchester Hessen) и дирижира три негови концерта в Германия, а през  2018 г. е гост-диригент на Akademisches Orchester в Бон.

Мун До участва в известни музикални фестивали като Accademia Chigiana в Италия и фестивала „Барток” в Унгария. В момента живее в Дюселдорф – Германия, където си сътрудничи с различни оркестри и музиканти. От октомври 2019 г. ръководи U16 Orchestra of Tonhalle – един от трите младежки състава, които представляват град Дюселдорф.

Последните ангажименти на Мун До са с WDR Funkhausorchester в Германия, симфоничен оркестър Savaria в Унгария и оркестър Giovanile Italiana в Италия. Той е художествен ръководител и диригент на оркестъра Flora Sinfonie в Кьолн – Германия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here