Зимният карнавал “Цурки в Асеново” ще се проведе и тази година

0
392
Цурки в Асеново
Цурки в Асеново

Зимният карнавал “Цурки в Асеново” ще се проведе за поредна година в село Асеново, Община Никопол, на 18 февруари 2023 г., от 10 ч., пред местното читалище „Петър Парчевич 1927“. Празникът се организира от читалището и кметството. Предвидени са кулинарни и други изненади за всички посетители.

Целта на карнавала е гостите да се забавляват и да се представят регионалните традиционни игри и обичаи с маски на наследниците на банатските българи, които живеят в селището. В дните на Фършанги (Заговезни) в Асеново по традиция са обикаляли маскирани хора, наричани „цурки“, и символично са прибирали блажнината, за да започне Великденският пост. Облечени жени в мъжки дрехи и мъже в женски дрехи, минавали по къщите, децата се плашели, а бабите криели колбасите и пушеното месо. Те казвали на децата: „Айде, цурките взеха колбасите и месото, няма да се яде блажно до Великден”.

Цурки в Асеново

Местните хора в село Асеново знаят и пазят историята на своите предци. След погрома на Чипровското въстание през 1688 година българи бягат във Влашко и Унгария, установяват се в областта Банат с позволението на Мария Терезия – тогавашна императрица на Австро-Унгария, която им разрешила и по-голяма самостоятелност и автономност. Там те остават около 200 години, а след Освобождението на България търсят начини да се върнат в родината си. През 1892 година 86 фамилии пристигат в Асеново избират мястото, защото там е имало вода, а и почвата е била плодородна. Пътували предимно през зимата, защото когато река Дунав замръзне, лесно се преминава. Установяват се в Асенова, където след 1920 година има още една вълна преселници – хора от Балкана, бягащи от две села, в които имало големи пожари, слезли от там, за да търсят друго място за домовете си. Преди тях селото е било само от наследници на банатски българи.

Цурки в Асеново

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here