Живописни изложби на Росен Марковски и Сидней Калдерон откриват в ХГ „Илия Бешков“

0
379
изложба

Живописни изложби на Росен Марковски и Сидней Калдерон ще бъдат открити в ХГ „Илия Бешков“ в Плевен. Паралелните артсъбития ще са на 16 февруари, четвъртък, от 17 часа.

Росен Марковски е роден 1964 г. в Троян, където и завършва Художественото училище по приложни изкуства, а след това и Националната художествена академия в София. Следват години на експерименти, в които присъстват и други форми на изкуството – Росен Марковски е китарист в няколко рок банди от средата на 90-те до днес, автор е на експериментални филми без бюджет, пише стихотворения и разкази. Свободният му дух го държи настрана от различните схоластични форми и формални структури, като целенасочено избягва членство в СБХ.

Това не го спира да участва активно в художествения живот и става съосновател на група, наречена от Мартин Карбовски „Балкански хуманисти”. В творческата си биография има над 50 самостоятелни изложби в България, Италия, Германия, Франция, Норвегия, Чехия, Унгария, множество картини в частни колекции в Европа и САЩ, както и участия в общи изложби, групови проекти и пърформанси.

Сидней Калдерон завършва Националната академия за изящни изкуства в гр. Ла Пас, столицата на Боливия. Пътува много. Повлиява се от културните традиции на Аржентина, Куба, Мексико, Перу, Чили, Венецуела, Испания и Италия.

Още от началото на своите творчески търсения художникът е заинтригуван от мито-фолклорните представи на своя народ, както и от старите традиции на Латинска Америка. Прекланя се пред красотата на природата и я свързва в платната си с мистиката и неписаните стари легенди и божествената искра, даваща път към свободата на духа.

Художникът разработва серия композиции в авторска техника на апликиране на птичи пера и рисуване върху тях на образи и символи. Изборът му не е случаен и е пряко свързан с орловото перо като магически защитен атрибут и знак за призоваване на доброто и успехите в живота. Перото в старата индианска култура има сакрално и магическо значение.

Авторът представя изложби на три континента. Негови творби са притежание на частни колекции в Мексико, Аржентина,
Боливия, Венецуела, САЩ, Италия, Испания, Германия и България. В периода 1988 – 2006 г. работи и живее в Италия. Впечатлен от
красотата и природата на България, той решава да измести ателието си в София, където понастоящем живее и твори.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here