Зам.-министърът на земеделието уважи откриването на Международното изложение „Пчеларство 2024“ в Плевен

0
126
Пчеларство 2024

Традиционното Международно изложение-договаряне „Пчеларство 2024“ беше открито официално в Търговския център “Мания тауър” в Плевен днес. Организатори на форума са Областният пчеларски съюз и „Партнерс Експо“ ООД – с подкрепата на Община Плевен и Областна администрация.  

Събитието уважиха заместник-министърът на земеделието у нас доц. д-р Деян Стратев, областният управител Виолета Иеремиева, кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, общински съветници, представители на браншови организации и др. На откриването присъстваха и много гости и приятели на организаторите.

„За мен е чест и удоволствие да Ви приветствам по повод провеждането на вече традиционното пчеларско изложение. Плевен се превърна в притегателен център на пчеларството и всяка година събира много участници в най-мащабния форум на Балканите“, обърна се към участниците заместник-министърът на земеделието доц. д-р Деян Стратев. Той посочи, че през последните години пчеларството е динамично развиващ се подсектор на българското земеделие с експортно ориентиран и утвърден имидж. Ежегодно в страната се произвеждат между 10 и 12 хиляди тона висококачествен мед, от който 80 процента се изнасят в чужбина.

Поздрав към организатори и участници отправи и кметът д-р Христов, който пожела успеха на изложението и благодатна година. „За мен е чест да Ви поздравя с откриването на 21-то Международно изложение-договаряне „Пчеларство 2024“ – Плевен. За поредна година градът ни се превръща в столица на българското пчеларство. Изложението е възможност за контакти, споделяне на добри практики и дискусии за най-новите тенденции в пчеларството в световен мащаб. Пчеларството е труден и тежък занаят, който изисква търпение, постоянство и любов. Радвам се, че изложението събира съмишленици, които въпреки трудностите, продължават да полагат усилия. На всички пожелавам да бъдете здрави и да имате добра година“, обърна се към присъстващите на изложението д-р Валентин Христов.

Над 100 са тази година представящите се пчелари, фирми и организации от различни държави. Показани са последните новости в пчеларския инвентар и оборудване, козметика, пчелни продукти, храни, напитки, лицензирано производство на майки и отводки, специализирано обучение и литература, медоносна растителност и други. Съпътстващата програма включва презентации, дискусии, семинари и кръгла маса по актуални за пчеларството теми. За да споделят своя опит, технологичните новости и научни изследвания, са поканени лектори от Германия, Италия, Полша, Сърбия, Румъния и България. Освен традиционната тематична изложба на детски рисунки „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие“, тази година ще се проведе и фотоконкурс на пчеларска тематика.

Изложението ще продължи до 11 февруари, неделя, когато ще бъдат връчени отличията „Крило на успеха“ и ще бъде обявен носителят на наградата „Най-проспериращ млад пчелар на България 2023“. 

Информация: Пресцентър на Община Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here