Изложба с творби на забележителните български художници Дечко Узунов, Калина Тасева и Светлин Русев ще бъде открита в Плевен

0
145
Изложба

Изложба с творби на забележителните български художници Дечко Узунов, Калина Тасева и Светлин Русев ще бъде открита в Плевен. Художественото събитие ще се състои на 8 февруари, в Артцентър “Плевен”, от 17,30 ч. Картините са от частната колекция на Васил Илиев.

През юли 2023 г. ценителите на изобразителното изкуство в Плевен имаха възможност да видят близо 80 живописни работи на Калина Тасева от частната колекция на Васил Илиев. Експозицията се реализира със съдействието на дъщерята на Калина Тасева – проф. Десислава Минчева, която е ученичка на акад. Светлин Русев и преподавателка в Националната художествена академия в София. 

Калина Тасева е родена на 5 юни 1927 г. в София, а през 2022 г. напусна този свят на 24 април (Великден) – преди да навърши 95 години. Наричат я “автор-вселена”, който търси неуморно, преосмисля, експериментира, а живописният й свят е вълнуващ и покоряващ.

Завършва „Живопис“ през 1952 г. при проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров. Известна е с работите си в жанра на портрета, фигуралната композиция и пейзажа. Нейни произведения са включени в международни изложби на българската живопис в Лондон, Виена, Москва, Париж, Варшава, Токио, Брюксел, Мексико сити, Берлин, Букурещ, Рим, Кьолн, Аахен, Анкара, Ханджоу.

Член е на Съюза на българските художници от 1953 г. Избирана е многократно в ръководството на Съюза на българските художници. От 1984 г. е член-кореспондент на Съюза на австрийските художници „Кюнстлер Хаус“, Виена. Носител е на множество престижни отличия, сред които са наградите „Владимир Димитров – Майстора“ (1974 г.), „Захари Зограф“ (1975 г.), награда на Второто триенале на реалистичната живопис (1976 г.), „Никола Петров“ (1999 г.), както и на ордените Народна република България – първа степен (1984 г.), „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен (2008 г.).

Творбите на Калина Тасева са собственост на НХГ, СГХГ, художествените галерии в страната, между които ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, и частни галерии у нас и в чужбина – сред тях са колекциите на проф. д-р Петер Лудвиг (Германия), на Юго Вутен (Белгия), на акад. Светлин Русев (София и Плевен).

Също миналата година, но януари месец, колекционерът Васил Илиев представи живописни работи на Светлин Русев в Плевен, от където са корените му. Светлин Русев е роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Той е български художник, общественик, народен представител, колекционер, преподавател, академик на Българската академия на науките. Завършва живопис във ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. От 1975 г. е преподавател в Националната художествена академия в София и за повече от 60 години създава стотици картини в областта на монументалната живопис, стенописи и хиляди рисунки. От 1973 до 1985 г. е председател на Съюза на българските художници, а в периода 1985 – 1988 г. е директор на Националната художествена галерия.

Работи като живописец и монументалист. От 1961 г. участва в общи и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина. Носител е на множество отличия и награди. Правил е редица изложби у нас и в чужбина. Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции у нас и в чужбина. Преди 40 години той дарява безценната си колекция с българско и чуждестранно изкуство на родния си град Плевен.

Дечко Узунов е сред най-значимите художници живописци на България. В родния си град Казанлък най-напред е ученик на Чудомир. През 1919 г. е приет за студент в Държавното художествено индустриално училище (днес Национална художествена академия) в класа на проф. Петко Клисуров. През 1922 г. заминава за Мюнхен, където специализира при проф. Карл фон Маар. Докато е там, се запознава с творчеството на майстори като Рембранд ван Рейн, Диего Веласкес, Тициан, П. П. Рубенс, Макс Либерман, Франц фон Щук.

Завършва образованието си в Българската художествена академия през 1924 г. в класа на проф. Стефан Иванов. От 1932 г. преподава живопис в Академията, където по-късно е и професор (от 1937 г. е извънреден професор, от 1942 до 1963 г. – и редовен). Негови ученици са Атанас Пацев, Георги Баев, Калина Тасева, Лика Янко, Мария Столарова, Светлин Русев, Георги Божков и др. Носител е на множество отличия у нас и в чужбина. Рисува стенописи, илюстрира книги, създава декори и костюми за театрални представления, има самостоятелни изложби в България и зад граница.

Творецът е член-съосновател на дружеството „Родно изкуство“ (от 1925 г.), член е на „Ротари клуб“ (от 1935 г.), председател е на Съюза на дружествата на художниците в България (1939 – 1940) и на Съюза на българските художници (1965 – 1969), народен представител е в Петото народно събрание на НР България (1966).

От 1973 г. Дечко Узунов е действителен член на БАН. През 1973, 1976 и 1979 г. е последователно вицепрезидент, президент и почетен президент на Международната асоциация за пластични изкуства (AIAP) към ЮНЕСКО. През 1976 г. е поканен за почетен член на Мексиканската академия на изкуствата, през 1983 г. – за почетен член на Руската академия на изкуствата.

Художествената гимназия в Казанлък носи неговото име.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here