Забележителни творби създадоха художници от НУИ “Панайот Пипков” за конкурса „Вдъхновено от “Ахимса: ненасилието“ – награждаването е днес

0
512
Конкурс - НУИ
"Терзание", автор: Момчил Петков, 11 "б", маслени бои; Първа награда; НУИ "П. Пипков" - Плевен

Забележителни творби създадоха млади художници от НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, за конкурса „Вдъхновено от “Ахимса: ненасилието“. Работите са подредени във фоайето на приземния етаж на училището. Отличените автори ще бъдат наградени официално днес в 13, 10 ч. в концертната зала “Божко Шойков”. За всички участници са предвидени поощрителни награди.

Проявата е организирана от Индологическата фондация „Изток – Запад“ и е вдъхновена от изложбата „Ахимса: ненасилието“, реализирана в Плевен на 4 октомври 2022 г. от Фондацията в партньорство с Община Плевен, Артцентър “Плевен” и посолството на Република Индия. Основната част от експозицията обгръща темата за ненасилието с творбите на изявени и млади български творци, както и гости от чужбина.

Събитието беше почетено от Н. Пр. посланика на Индия в България Санджай Рана и кмета на Община Плевен Георг Спартански. На живо беше представено изпълнение на индийски класически танц и беше прожектиран документален филм за Махатма Ганди – основател и разпространител на принципа на ненасилието в света. Изложбата курира скулпторът проф. Емил Попов в сътрудничество с художника проф. Станислав Памукчиев и индолога Йорданка Боянова.

Концепцията за ахимса (нежелание за убиване, ненасилие) идва от древната санскритска духовно-образователна традиция и представлява интровертен принцип на ненасилие, ненараняване от страна на човека на своята собствена природа и същност, както и екстровертен принцип на ненасилие, ненараняване от страна на човека на всичко извън него.

Големият син на Индия и борец за национално освобождение и справедливост Махатма Ганди превръща този принцип в свое верую, в начин на живот и в свое лидерско оръжие, с което повежда стотици милиони индийци против английските колонизатори в Индия, както и в борбите си за справедливост към онеправданите и в други краища на света. 

Този светоглед вдъхновява ученици от НУИ “П. Пипков”, които присъстват на откриването на експозицията, да изследват темата за ненасилието. Така у Йорданка Боянова, председател на Индологическата фондация „Изток – Запад“, се ражда идеята да се обяви конкурс по темата специално за младите художници от училището. Инициативата цели да провокира участниците чрез творби в избрани от тях жанрове и техники да изразят виждането си за темата на изложбата и контекста, зададен във винилите, които са част от експозицията, както и да претворят собствените си впечатления от представянето на темата в показаните творби. Всяка от ученическите работи е придружена от описание на изобразеното и неговата връзка с темата. 

„Приятелство“, пластика, автор: Рая Василева, 8 „в

В конкурса се включват ученици от 8 до 12 класа от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, от специалността “Изящни изкуства”, а произведенията им са оценени от художествено жури с председател Пламен Моневски и членове Цвета Евлогиева- Кацарова и Хинко Хинков.  

“Отзивите в столицата за интересните творби на учениците са положителни. Това събитие е първо по своята тематичност и символичност. В навечерието на патронния празник на училището ни тази изява на нашите ученици може да ни прави горди и съпричастни!”, коментира Илиян Ангелов, преподавател на младите таланти.

В началото на следващата 2023 г. експозицията с творби на младите таланти ще гостува в София, информираха организаторите на конкурса.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here