Забележителна ретроспективна изложба с графика “70 години” открива Александър Сахатчиев

0
327
Александър Сахатчиев
Ковачевица, автор: Александър Сахатчиев

Забележителна ретроспективна изложба с графика “70 години” открива Александър Сахатчиев. Вълнуващите му над 250 картини са подредени в залите на Художествена галерия “Илия Бешков” в Плевен, а откриването на експозицията ще е на 12 септември, в 18 ч.

Александър Сахатчиев е изявен и доказан във времето художник, роден през 1952 г. в Плевен. Сред ценителите на изобразителното изкуство е познат с пристрастието си към изобразяване на старите български махали и къщи „с поетична магичност, сякаш потънали в небитието”. При него те са очарователни и са представени чрез майсторско детайлиране и отлична композиционна разработка.

Женските лица и фигури са вплетени в природни детайли и носят доза романтичност и приказен натюрел. Александър Сахатчиев е деликатен график с интелигентно овладяна рисунка, която го нарежда сред най-големите български съвременни майстори.

Творческият му път започва от Художествената гимназия в град Казанлък (1968-1972 г.) и продължава в Националната художествена академия в София, където завършва специалност „Графика” при проф. Евтим Томов (1975-1980 г.). Работи приложна графика в Монетния двор в София (1987-1994 г.), а от 1994 г. до днес е част от екипа на Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен.

Има над 8 самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции. От 1990 г. се представя в национални и регионални изложби на Дружеството на плевенските художници и във всички издания на Биеналето на малките форми – Плевен, и в конкурса „Алианц България”.

Носител е на престижни отличия, сред които номинация за участие в национална изложба на “Алианц България” (2008 г.), Диплом за цялостно представяне на Петото биенале на малките форми (2010 г.), Регионална награда за графика на конкурса “Алианц България” ( 2011 г.). Негови творби са притежание на художествени галерии и ценители в Холандия, Белгия, Германия, Англия и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here