Юбилейна изложба живопис “Природата в мен” открива Аделаида Филиповска в Артцентър “Творителница “О`Писменехъ” в Плевен

0
255
Изложба

Изложба живопис “Природата в мен” ще открие Аделаида Филиповска в Артцентър “Творителница “О`Писменехъ” в Плевен. Събитието е по повод 60-годишния юбилей на авторката и ще се състои на 6 март, понеделник, от 18 ч.

Тя е родом от Плевен, където завършва Езиковата гимназия, а след това учи “Педагогика на изобразителното изкуство” в град Дупница. Продължава развитието си на професионалист и завършва Втори клас квалификация по изобразително изкуство във Варна, а след това и Първи клас квалификация по същата специалност във Велико Търново.

Член е на Световната организация на скаутите и е проектирала емблемата на Плевенския скаутски клуб “Лъвче”. Автор е на печата на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Ясен. Участва в реставрацията и украсата на Рогозенската църква, където рисува фронтона с ликовете на Св. Св. Кирил и Методий. Включва се в изографисването и на параклиса „Св. София, Вяра, Надежда и Любов“ в Плевен. 

Има три самостоятелни изложби в Шумен, Долни Дъбник и Плевен. През 2013 г. печели втора награда от конкурс за лично творчество в град Санкт Петербург, Русия. Нейни картини са притежание на ценители на изкуството ЮАР, Германия, Русия и България.

Тя преподава на млади таланти по изобразително изкуство, като допринася за тяхното развитие по пътя на изкуството. Рисува предимно с акрил и маслени бои, като във фокуса на творческото й вдъхновение е природата.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here