Инж. Марин Шкодров представя новата си книга „Вторият бой при Телиш на 28 октомври 1877 г. и след това“

0
73
Марин Шкодров

Инж. Марин Шкодров ще представи новата си книга „Вторият бой при Телиш на 28 октомври 1877 г. и след това“. Срещата с публиката е на 28 февруари, от 10,30 ч., в Конферентната зала на Военния клуб в Плевен. В историческия очерк авторът проследява събитията, благодарение на които става възможно обкръжаването на армията на Осман паша в гр. Плевен и дават възможност за сформирането на Западния отряд, освобождението на Северозападна България и др.

Полк. инж. Марин Шкодров е роден през 1944 г. в гр. Мизия, област Враца. Той е почетен гражданин на село Телиш и дописен член на БАН. Един от изследователите е на Плевенската епопея, и по-точно на боевете при Телиш и Горни и Долни Дъбник. През 1966 г. завършва ВНВАУ в Шумен, специалност „Артилерийско въоръжение – артилерийско-технически части. Тактически и оперативно-тактически ракети”. От същата година е на служба в РТП в с. Телиш. Завършил е Военната академия „Г. С. Раковски”. От есента на 1981 г. е началник на Инженерно-ракетна служба, от 1984 г. е главен инженер на бригадата, а след това – до 1993 г., е заместник-командир по материално-техническото и тиловото осигуряване. Полк. инж. Марин Шкодров е завършил още и УНСС, Института за следдипломна квалификация със специалност „Икономика, организация и управление на патентно-лицензионната дейност”.

Той е заместник-председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Плевен. Председател е на сдружението с нестопанска цел „Професии на дълга пред народа и отечеството”. Автор е на книги с военно-историческо съдържание, част от които са „135-а фронтова подвижна ракетно-техническа база”, „Страшните ракети на 76-а фронтова ракетна бригада”, която посвещава на своя баща, „Боят при село Горни Дъбник на 24.10.1877г.”, „Летище Телиш от началото до края“. Съавтор е с генерал-лейтенант Симеон Петковски на книгата „История на служба ракетно-артилерийско въоръжение и радиолокационна техника в Българската армия”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here