Явор Гърдев постави „Опашката“ от Захари Карабашлиев в Плевенския театър

0
1560
Опашката

„Опашката“ от Захари Карабашлиев е новото заглавие в афиша на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен. Режисьор е Явор Гърдев, а премиерните спектакли ще са на 22 и 23 май 2021 г. от 19 часа.

Неотдавна в Плевенския театър Гърдев постави видеоспектакъла „Унизените. Беларус“ от Андрей Курейчик, който получи две номинации за наградите „Икар“ 2021.

Романът „Опашката“ на Зарахи Карабашлиев е започнат преди 7 години, но е завършен преди няколко месеца, като още с появата си завладя читателите. Гърдев адаптира текста за театър, сценографията и костюмите са създадени от Свила Величкова и Ванина Цандева, а музиката е на Калин Николов.
В ролите се превъплъщават обичани и изявени актьори – Владимир Карамазов, Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Красимира Кузманова – Кокран, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Диана Ханджиева, Александър Кънев, Ованес Торосян, Асен Данков.

Дали любовта на главните герои Павел и Невена ще устои на всичко, е главният въпрос в романа. И ако успее, то на цената на какво и как точно. Главният герой – известен писател, (в ролята блести Владимир Карамазов) е изправен пред избора дали да влезе в политиката, да се кандидатира за президент и да промени света, или да остане с любовта на живота си, тъй като двете са несъвместими.

Явор Гърдев

Идеята за опашката, израсла внезапно върху тялото на красивата Невена, се появява преди много време, при разговор със съпругата на Карабашлиев – Вера. След това се развила и цялата история. „Има една приказка „от главата към опашката“, но този роман започна от опашката към главата“, коментира авторът. И добавя, че книгата не е фантасмагорична, тъй като освен опашката, всичко друго е съвсем реалистично. И с разгръщането на тази история се поставят колкото философски, толкова и ежедневни въпроси. Един от тях е имаме ли право да кажем, че сме свободни – това вълнува съзнанието и на главния герой. Той самият пише роман, който се казва „Свобода“ и това го вълнува през цялото време. „Свободни сме били, ала не сме го знаели“ – това е първото изречение, което главният герой търси много дълго време. То се оказва първо и за романа „Опашката“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here