Връчват националните награди “Икар” 2022 в Световния ден на театъра

0
538
театър

Престижните национални награди “Икар” на Съюза на артистите в България ще бъдат връчени в Световния ден на театъра – 27 март. Спектакълът “Опашката” на плевенския театър Драматично-куклен театър “Иван Радоев” е с две номинации за “Икар” 2022. Постановката на режисьора Явор Гърдев по едноименния роман на Захари Карабашлиев се конкурира в две категории с други знакови заглавия в културния афиш на страната.

Владимир Карамазов е с номинация за „Водеща мъжка роля“ за яркия образ на Кандидата, който създаде в постановката. За този приз се борят още Александър Митрев за ролята на Бартълби в спектакъла „Бартълби, писарят“ под режисурата на Марий Росен (Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“) и Камен Донев за превъплъщението му в Сирано дьо Бержерак в едноименната пиеса от Едмон Ростан, с режисьор Стоян Радев (Театър „Българска армия“).

Отличието в категория “Авторска музика” може да спечели Калин Николов, автор на оригиналната музика на “Опашката”. Тук ще се доказват чрез творчеството си още Асен Аврамов – за „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков, с режисьор Николай Поляков (Младежки театър „Николай Бинев“) и Николай Иванов – за „Шахнаме: Сказание за Зал“ по Фердоуси, с режисьор и сценарист Елена Панайотова (Театър “Азарян”, Национален дворец на културата и Фондация „Ден Гри“).

Плевенчанката Веселка Кунчева, която от началото на творческия сезон 2021/2022 е щатен режисьор в Пловдивска опера, и Мариета Голомехова (сценография и кукли) са номинирани за екипно постижение в кукленото изкуство за възрастни в постановката „Прегаряне“ – по идея на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която освен това е автор на текста и режисьор (Държавен куклен театър – Стара Загора).

“Тази година посрещаме Световния ден на театъра 27 март в един малко по-различен свят. Съюзът на артистите в България не остава безразличен към събитията, които бележат живота ни. Благодарен съм, че сме заедно, че всички ние опитваме да следваме мисията си, да превърнем този свят в едно по-добро място за живеене. 

Националните награди “Икар” 2022 ще бъдат връчени за 48-и път. С тях ще поддържаме вярата, че изкуството има невероятна сила да предизвиква промяна. С поглед, изпълнен с надежда, ще се прегърнем без страх и ще продължим да поддържаме духа жив и непримирим! Честит празник!”, гласи обръщението към театралната общност на Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here