Владимир Карамазов спечели “Икар” 2022 за водеща мъжка роля за превъплъщението си в “Опашката”

0
793
Владимир Карамазов
Владимир Карамазов, плакат: ДКТ "Иван Радоев"

Владимир Карамазов спечели “Икар” 2022 за водеща мъжка роля за превъплъщението си в Кандидата в спектакъла “Опашката” от Захари Карабашлиев (реж. Явор Гърдев) на плевенския Драматично-куклен театър “Иван Радоев“. За този приз той се конкурира с Александър Митрев за ролята на Бартълби в спектакъла „Бартълби, писарят“ под режисурата на Марий Росен (Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“) и Камен Донев за превъплъщението му в Сирано дьо Бержерак в едноименната пиеса от Едмон Ростан, с режисьор Стоян Радев (Театър „Българска армия“).

Церемонията по връчването на 48-те годишни награди за сценични изкуства на Съюза на артиситите в България се състоя тази вечер, в Народния театър “Иван Вазов”. Водещи бяха актьори от трупата на театър „Възраждане“. В събитието участваха трио „Вива“, Любо Киров, Станислав Сланев – Стенли и Смесен хор „Света София“.

Бяха връчени отличия в 22 категории. Награда за изключителен принос към музиката беше присъдена на певицата Мими Николова, а за принос към българския театър – на режисьора Асен Шопов.

Специалната награда за част и достойноство отиде при актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър – той е изиграл над 90 роли в 46-годишния си творческия си път, а в момента се изявява на сцената в 6 роли. Престижната награда обогати колекцията му няколко седмици, след като навърши 70 години.   

“Икар” получи още Койна Русева за водеща женска роля – за Воланд в “Майстора и Маргарита” от М. Болгаков (постановка на Младежки театър “Николай Бинев”, режисьор Николай Поляков). Николай Поляков взе статуетката за режисурата на “Майстора и Маргарита” от М. Болгаков (постановка на Младежки театър “Николай Бинев”), а Димитър Илиев беше отличен за дебют за режисурата на “Shopping And Fucking” от Марк Рейвънхил.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here