Страхил Найденов
Страхил Найденов

На 8 юли 2021 г. внезапно си отиде плевенският художник Страхил Найденов, който беше част от екипа на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен Поклонението ще се състои утре, 10 юли 2021 г., от 11 часа, във фоайето на галерията.  

Страхил Найденов е роден на 2 септември 1973 г. в Плевен. Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка – директна техника. Eкспериментира с видове база, тип и структура на използваните материали, размер и подредба на тесерите. В своето творчество използва естествени камъни, минерали и керамика. Член е на Съюза на българските художници, на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП/ЮНЕСКО/, на Дружеството на плевенските художници.

Има над 20 самостоятелни изложби и над 50 участия в общи изложби в страната и чужбина. Носител е на множество отличия, сред които номинация за награда „Свети Пимен Зограф“ от Есенния салон на плевенските художници (Плевен, 31.10.2018 г.), награда за финалист от Международното биeнале Art Olympia 2017 (17–25 .06.2017) Токио, Япония.

Негови мозайки са притежание на галерии и частни лица в България, Франция, Италия, САЩ, Япония и др.

Поклон пред светлата му памет!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here