Огнян Кузманов е отличен с първа награда на 36-я Международен салон за живопис и скулптура във френския град Вител

0
1392
Огнян Кузманов
Огнян Кузманов и президентът на Артсалона Пакита Мадрид

Плевенският художник Огнян Кузманов спечели първа награда и златен медал за модерна живопис на 36-я Международен салон за живопис и скулптура 2021, който се провежда в Двореца на конгреса в град Вител, Франция. Престижното отличие му е връчено официално снощи, 10 юли 2021 г, при отриване на артфорума от кмета на града и организаторката Пакита Мадрид, в присъствието на народни представители, гости и почитатели на изкуството. Културното събитие се провежда през две години, а в настоящото му издание участват 220 автори от няколко европейски държави с над 500 творби – скулптура, модерна живопис, графика, акварел. Домакин е Община Вител.

„Наградата беше много приятна изненада за мен! Благодаря на всички колеги и на организаторите за това прекрасно събитие. Щастлив съм, че във френската страна намерих такова признание, каквото в България никога не ми се е случвало до сега. От много години съм художник на свободна практика, 10 години представям изложби в Южна Франция, но такова отличие никога не съм получавал. Много се радвам, че във Франция ценят по достойнство изкуството, което се създава, и оценката им не се определя от националната принадлежност на автора“, коментира по повод престижното отличие Огнян Кузманов.

Освен чрез него, България е представена в Артсалона и от известните художници Ангелина Недин, Петър Петров, Теменуга Димова и Илия Владимиров. Българската група е подкрепена и от художничката Милена Костуркова, която е гост на събитието, както и от световноизвестния скулптор Живко Желязков, който над 30 години живее и твори в Париж.

Художникът Огнян Кузманов и световноизвестния скулптор Живко Желязков

36-я Международен салон за живопис и скулптура 2021 ще продължи до 19 юли 2021 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here