Виртуозните музиканти Зорница Иларионова, Виктор Теодосиев и Иля Овчинников ще изнесат концерт “Пролетни фантазии” в Плевен

0
487
концерт

Виртуозните музиканти Зорница Иларионова – цигулка, Виктор Теодосиев – валдхорна, и Иля Овчинников – пиано, ще изнесат концерт “Пролетни фантазии” в Плевен. Музикалното събитие ще е на 25 април 2023 г., в Художествена галерия “Илия Бешков”, от 19 часа. Входът е свободен. Организатор на проявата е читалище „Съгласие 1869“ – Плевен.

В програмата са включени Прелюдии от С. В. Рахманинов, Соната за цигулка и пиано от Ц. Франк и Трио за пиано, цигулка и валдхорна от Й. Брамс.

Наричат Виктор Теодосиев “младата надежда на българската валдхорнова школа”. Той е роден през 2005 г., учи в софийското Национално музикално училище „Любомир Пипков“ и името му все по-често е в концертните афиши в страната. Израснал е в семейство на музиканти – майка му е флейтистката Мила Павлова, а баща му – Ясен Теодосиев, е соло валдхорнист в Симфоничния оркестър на БНР и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“. Дядо му също е бил валдхорнист в Оркестъра на БНР, а баба му – Олга Шурбанова, е сред най-авторитетните музикални критици, била е главен редактор и директор на издателство „Музика“.

Виктор Теодосиев е участвал в майсторски класове на Аркадий Шилклопер и Радек Баборак. Той е носител на Първа награда от Международния конкурс за изпълнители на „Трявна арт фестивал“ 2020 г.; на Първа награда сред всички изпълнители на духови инструменти във възрастовата група 14-17 години от International Moscow Music Competition 2020; на Първа награда в King’s Peak International Music Competition 2021 (САЩ); на Първа награда от XXIX-я Международен конкурс „Музиката и Земята“ 2021 (София); на Първа награда с трио „Лауреат“ в V-я Международен конкурс за камерна музика и индивидуални изпълнители „Проф. Асен Диамандиев“ и др.

Младият изпълнител получава и Grand Prix d’Honneur от първото издание на Международния конкурс за млади таланти в класическата музика, организиран от Eurochestries International във Франция. В състезанието участват 228 кандидати между 12 и 25 години, от 36 държави. След тях са избрани десет, които получават голямата награда. Тя включва участие на оркестъра в международния фестивал през 2022 или 2023 г. и концерт като солист на Eurochestries symphony orchestra, както и още участия в други концерти с оркестри или камерни ансамбли.

Наскоро Виктор Теодосиев добави към колекцията си от престижни отличия и приз от Международния младежки музикален конкурс в Токио, а миналия месец беше избран да бъде част от Младежкия Концертгебау оркестър – между над 400 кандидати. Макар и толкова млад, той често е канен като солист, оркестрант или камерен изпълнител. Миналото лято свири с оркестъра на Андреа Бочели в Италия, във Франция се изяви с международен духов квинтет, част е и от Младежката филхармония „София“ с диригент Славил Димитров при НМУ „Л. Пипков“.

Цигуларката Зорница Иларинова е добре позната на плевенската публика. Завършила е Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София през 2011 г. – в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Тя продължава образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia в Мадрид в класа на проф. Захар Брон. Завършва бакалавърска степен в Нов български университет в класа по цигулка на проф. Марио Хосен.

Специализира при проф. Павел Верников в академията Santa Cecilia в Бергамо (Италия). Зорница Иларионова, която е родом от Плевен, е лауреат на международни конкурси в Полша, Турция, Гърция, Германия, Великобритания, Австрия, Япония и САЩ. Тя е желан солист както на камерните и симфонични оркестри в цялата страна, така и на камерни и симфонични оркестри в Анкара, Измир, Анталия и Адана в Турция. 

Канена е да провежда майсторски класове във Виена, в Сингапур, в Гранада, България и др. На 14 години издава първия си албум с творби от Моцарт и Сарасате, вторият се нарича „Flying throughthe music“, а през 2021 г. излиза и третият – „Le Cadeau“, с музика от френски композитори. Има записи в Българското национално радио и участия в преки телевизионни предавания. Концертира като солист с почти всички симфонични оркестри в страната, свири още в Германия, Испания, Русия,Франция, Португалия, Турция, Белгия, Австрия, Италия, Япония и др.

Цигуларката има участия в майсторски класове (Виена, Сингапур, Испания) и множество световни музикални фестивали. Лауреат е на престижни международни конкурси. В биографията на талантливата изпълнителка присъстват много отличия от престижни конкурси сред които: „Кристална лира“ от СБМТД в категория млад изпълнител, Победител в конкурса „Суна Кан“ в Анкара (Турция), две първи награди от Международния конкурс „Йохан Себастиан Бах“, два приза от класацията „Музикант на годината“ – 2019, Първа награда от Международния конкурс за млади изпълнители – Москва, Първа награда от Международния конкурс „Леополд Белан“ в Париж и др.

Иля Овчинников е емблематичен представител на Руската школа за пианисти “Хайнрих Нойхаус”. Роден е в семейство на музиканти и започва да свири на пиано под влияние на своя баща Владимир Овчинников – известен пианист, професор и директор на Централното музикално училище към Московската консерватория “П. И. Чайковски”.  

Иля Овчинников се дипломира в споменатото висше училище със златен медал, след което защитава магистърска степен по музикални изкуства. Сред неговите преподаватели са световноизвестни професори от ранга на А. Наседкин, А. Рудин, А. Бондурянский. Още по време на следването си в Московската консерватория младият пианист става лауреат на множество международни конкурси, между които на Международния музикален конкурс “Сендай” (SIMC, Япония, 2007 г.), както и на Музикалната фондация на Европа “Yamaha” (YMFE, 2002 г.).

През 2009 година Иля Овчинников започва да преподава в Университета за музика “Сакуйо” в Япония, а от 2012 г. насам той съчетава дейността си там с тази в Московския музикален колеж “Гнесин”. Пианистът е член на Фондация “Руско изпълнителско изкуство”, на Сдружение на лауреатите на Международния конкурс “Чайковски” и др. организации. В продължение на дълги години Иля Овчинников развива активна концертна дейност в Русия, Япония, Корея, Австрия и други страни, редовно изнася рецитали и концерти с различни оркестри, води майсторски класове, участва в много международни фестивали. 

Репертоарът му включва всички стилове в музикалната литература за пиано – от клавирната музика на 18 век до най-модерните съвременни композиции за пиано и джаз музика. В същото време пианистът предпочита да съчетава соловата си кариера с изпълнения с различни камерни формации. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here