VII-ят международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще се проведе в началото на юли в Плевен

0
580
маримба

VII-ят международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще се проведе от 4 до 9 юли в Плевен. В него ще участват перкусионисти от България, Франция, Реюнион, Швейцария, Австрия, Полша и др. държави. По традиция фестивалът ще се проведе под патронажа на кмета на община Плевен Георг Спартански и отново е част от културния календар на града. Артистичен директор на фестивала е перкусионистката Василена Серафимова, възпитаничка на НУИ “П. Пипков” и с успешна международна кариера на музикант и преподавател. Подробности за фестивала споделиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен Августина Серафимова, дългогодишен преподавател в НУИ “П. Пипков” и един от основателите на фестивала, Стефка Григорова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ при Община Плевен, и Василена Серафимова, артистичен директор на фестивала.

Августина Серафимова благодари за финансовата подкрепа и пълното съдействие от страна на Общината, за доброто сътрудничество на Плевенската филхармония, на Посолството на Австрия у нас и на НУИ „П. Пипков” – Плевен, за домакинството на концертите.

Концертът, с който ще бъде открит фестивала на 4 юли, ще е двора на Регионалния исторически музей, от 20,30 ч. – при лошо време ще се състои в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков”, където ще се проведат и концертите на 5, 6, 7 и 8-ми юли, от 19 ч. Входът за публиката е свободен.

За първи път на сцената на фестивала ще се изявят Паскал Шумахер – инструменталист и композитор от Люксембург; дуо маримби „Люсид” – Ирена Манолова и Томаш Голинскиот (Австрия), в новото UnTraditional Trio ще се представи Василена Серафимова – маримба и ударни инструменти, заедно с Христина Белева – гъдулка, и Димитър Горчаков – пиано. Любителите на перкусиите отново ще се насладят на изпълненията на възпитаниците на НУИ „П. Пипков” – вече утвърдени имена в световен мащаб – Влади Петров бенд в състав Владимир Петров – барабани, Радослав Славчев – бас китара, Димитър Льолев – саксофон, и Александър Васев – клавишни, и дуо Николай Иванов – ударни, и Христея Маркова – пиано. За първи път Николай Иванов ще бъде и лектор.

Интензивни майсторски класове ще проведат още Жан – Батист Льоклер, Паскал Шумахер, Ирена Манолова и Томаш Голински, Владимир Петров и Василена Серафимова. Участниците в тях ще са ученици и студенти от различни градове на България: Плевен, Варна, Пловдив, Русе, София; многобройни са представителите на Франция, Полша, Швейцария и др. „Всички желаещи да присъстват на уроците, са добре дошли“, уточни с усмивка Василена Серафимова.

„Радвам се, че заедно с организаторите изработихме статут на Фестивала за маримба и ударни инструменти, благодарение на който той вече е част от голямото фестивална картина в страната. Община Плевен ще продължава да подкрепя събитието, което е една от емблемите на града ни“, добави Стефка Григорова.

Августина Серафимова подчерта водещата роля за създаването на фестивала на Симеон Серафимов, който от 43 години е преподавател по ударни инструменти в НУИ „Панайот Пипков“, отдал е цялата си енергия на изкуството и е създал поколения добри музиканти, които се реализират успешно в България и по света. „Неговата идея за фестивала беше той да се превърне в мост между бившите му ученици, които вече са реализирани по света, и настоящите му ученици в Плевен“, поясни Василена Серафимова, също възпитаничка на Симеон Серафимов

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е създаден през 2009 г. Той е единствен по рода си в България, а и на Балканите и дава възможност за взаимодействие и съвместна работа на представители от различни изпълнителски школи, популяризира класическата музика пред широка публика, стимулира развитието на талантливи млади инструменталисти от училищата по изкуствата в България и десетки ученици и студенти от различни страни.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here