Отличието Златна монета „Култура” ще получи Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев” в Деня на народните будители

0
279
Северняшки ансамбъл за народни песни и танци
Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев"

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен, ще получи престижното отличие Златна монета „Култура”, информират от пресцентъра на Община Плевен. Наградата е за завоюван висок авторитет и обществено признание и за принос към развитието на българската култура и се връчва от Съвета на европейската научна и културна общност и Българския културен център „Ботев институт“. Официалната церемония, на която е поканен директорът на Ансамбъла Данаил Цолов, ще се състои в Деня на народните будители – 1 ноември, в Българския културен институт в Рим, Италия.

Златна монета „Култура” се изработва в Монетния двор на България, с двустранно златно покритие – на лицевата страна е изобразена отворена книга като символ на прогреса, а на обратната страна са подредени красивите букви на Глаголицата.

Сред носители на отличията в годините са Ансамбъл „Филип Кутев“, Ансамбъл „Българе“, Софийският духов оркестър, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Вили Казасян, Валя Балканска, Райна Кабаиванска, Силви Вартан, проф. Андрей Пантев, Славчо Пеев, Александрина Пендачанска, Михаил Белчев, проф. Николай Овчаров и др. С отличието са удостоени още градовете София, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Страсбург, Нахар, Флоренция…

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here