Великденският концерт на Хор “Гена Димитрова” донесе светлина и надежда

0
762
Хор

“- Кажете, този път води ли към храма?

 – Това е улица „Варлам“. Не тази улица води към храма.

 – Тогава защо я има? За какво е нужен път, който не води до храма?

Тази крилата фраза от филма „Покаяние“ на култовия грузински режисьор Тенгиз Абуладзе чудесно приляга на Великденския концерт, който Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева сподели с публиката в Художествена галерия “Илия Бешков” снощи. Църковнославянските песнопения и западноевропейската класическа и съвременна духовна музика пренесоха всички в едно друго измерение – там, където живеят душите, където е вярата в безсмъртието им, където са вечните стойности и ценности на човешката същност.   

Текстове от свещените писания и размисли за жертвата, смирението, спасението, опрощението, добротата, светлината и човеколюбието сподели с присъстващите – емоционално и вълнуващо, режисьорът Димо Дешев.

Музиката, като универсален език на душите, преплетена със словото, което е във всяко начало, завладя сърцата и умовете и ги обедини в обща безмълвна молитва за по-пълно осъзнаване на човешкото съществувание, за мир, радост от живота, надежда за по-светли дни и добронамереност.

Присъстващите, сред които бяха областният управител на Плевен Иван Янчев, който уважи артистите с кошница с прекрасни пролетни цветя, и кметът на Община Плевен Георг Спартански, се насладиха на “Милост мира” от Добри Христов, “Господи, услиши молитву мою” от А. Архангелский, “12 разбойников” в аранжимент на С. Жаров, “Ave verum corpus” Ш. Камий Сен-Санс, Sancta Maria от А. Д. Виралдини. Прочувственото “Адажио” от Албинони в аранжимент за хор предизвика бурни аплодисменти, “Молитва” от Дж. Росини и “Аве Мария” от П. Маскани превърнаха Художествена галерия “Илия Бешков” в храм, а Libera me из “Реквием” на Г. Фуре надгради с лиричния си драматизъм всепоглъщащото настроение на смирение и жажда за духовна храна.

Финалните щрихи на красивата музикална вечер, пречистила душите и сърцата на присъстващите с вибрациите на любовта, хармонията и красотата, поставиха произведенията “Аве Мария” от Р. Прайзмън, “Молитва на Св. Франциск” от А. По и “Because He Lives” от Л. Чапман.

С нестихващи аплаузи на крака публиката изрази любовта и възхищението си към всички изпълнители: към хористите, солистите Валери Цолов, Боряна Бешева, Милена Йотова, Даниел Меса, Даниела Дочева и Красимир Янкулов, към диригентката Анелия Дечева, към прекрасната пианистка Мариана Мирчева, която сътвори вълнуващия и емоционален съпровод на произведенията, и към режисьора Димо Дешев, който с яркото си артистично присъствие пресъздаде впечатляващо красиви библейски текстове.

В навечерието на Великден да си припомним мъдрите духовни слова на Св. Франциск от Асизи, увековечени в неговата молитва към Спасителя на човечеството: Исус Христос.

Молитва на Св. Франциск

Господи, направи ме инструмент
на своя мир:
където има омраза, нека сея любов;
където има рана – милост;
където има съмнение – вяра,
където има отчаяние – надежда,
където има тъма – светлина,
където има тъга – радост.

О, Боже Всемогъщи, дари ме
да не търся утеха, а да утешавам,
да не търся разбиране, а да разбирам,
да не търся обич, а да обичам,
защото когато даваме, получаваме,
и в прошката ни прощават,
и в смъртта се раждаме
за вечен живот.

Снимки: Малин Решовски

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here