Възстановяват скулптурната композиция на сърничка и еленче в парк “Кайлъка” в Плевен – поканени са изявени скулптори да предложат проекти

0
297
Двете сърнета в парк

Любимите на поколения плевенски деца скулптури на сърничка и еленче, които се намираха пред ресторант „Пещерата” в парк „Кайлъка” в Плевен, ще бъдат възстановени, обяви пред журналисти кметът на Община Плевен Георг Спартански. “Идеята допълва визията ни за благоустрояване и естетизиране на централната част на парка, която Министерският съвет предостави на Община Плевен за стопанисване и управление през 2020 г.”, коментира кметът.

В тази връзка с писма са поканени плевенските скулптори Убавка Тончев, Красимир Рангелов, Красимир Яков и Венцислав Василев да изработят проект на скулптурите, който максимално да се доближава до оригиналните фигури на сърничката и еленчето, както и ценова оферта. С класирания на първо място автор ще бъде сключен договор, от Общината ще му бъде осигурен и материал – гилзи, предоставени от Министерството на отбраната, останали след изработването на паметника на Емил Димитров.

Фигурите ще бъдат експонирани на мястото на оригиналните, които са откраднати през 1996 г., но извършителят остава неразкрит. Липсват и данни в архивите на Община Плевен, Регионалния исторически музей (РИМ) и Държавния архив кой е авторът. Във фонда на РИМ – Плевен, обаче се пази снимка на скулптурната композиция на фотографа Любомир Бенковски, която ще послужи за изработване на проектите от поканените художници.

След дарената на Плевен от скулпторите Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика композиция с жабките, която е препратка към друго любимо място на плевенчани – Фонтана с жабките, фигурите на сърничката и еленчето ще са вторият възстановен символ на града ни от близкото минало, коментират от Община Плевен.

Информация: Пресцентър на Община Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here